20 minuters bilfärd norr om Skellefteå ligger Kornhällan. Här köpte Amanda Moritz och Victor Lundmark en stuga sommaren 2020.
– Vi föll främst för läget alldeles intill havet, med en stor tomt och sandstrand nedanför stugan. Det var dessutom en timrad stuga vilket vi gillar, berättar Victor.
Sedan de tog över fastigheten har de genomfört en rad renoveringar både in- och utvändigt, men den mest iögonfallande är den 280 kvadratmeter stora uteplatsen – som är gjuten i betong.
– Trädäcket som fanns var slitet. Det var vi ganska snabbt överens om att vi ville byta ut och göra större, kanske främst för att vi har en skogstomt och det inte är så kul att springa runt på barr och kottar, säger Victor.
Började ringa runt
Amanda började leta inspiration på bland annat Pinterest, och kom ganska snabbt fram till att hon ville gjuta uteplatsen i betong.
– Victor tyckte att jag var knäpp, men jag började ringa runt till olika kontakter i byggbranschen för att kolla om det skulle vara möjligt, och hur processen i så fall ser ut, säger Amanda.
Det visade sig att den sandmark som fritidshuset står på är ett bra underlag för att gjuta på, så Amanda skissade vidare på hur hon ville att det skulle se ut. En bit in i processen tog hon även kontakt med inredningsarkitekten Linda Rönnlund på Nyans Design.
– Vi hade många idéer på vad vi ville ha, men det är svårt att veta var de skulle placeras, vilka avstånd som är bra och så vidare. Där fick vi mycket hjälp av Linda, säger Amanda.
När Linda hade tagit fram ett förslag som Amanda och Victor kände sig nöjda med tog de kontakt med byggfirman Norrbygg, som de hade hört var duktiga på den här typen av jobb.
– Det låter ju rätt enkelt att bygga några formar, fylla dem med betong och sen är det klart. Men riktigt så var det inte, säger Victor och ler.
Omfattande markarbete
Först och främst behövdes ett omfattande markarbete där flera ton sten grävdes bort. Sedan blev det vissa kompromisser i antalet nivåer som uteplatsen skulle ha, och vart skarvarna skulle vara.
– Det går tydligen inte att gjuta hur stora block som helst, och då gäller det att lösa skarvarna snyggt och diskret, vilket jag tycker att de gjort, säger Victor.
Totalt tog det två månader från första spadtaget till att allt var klart.
– Framförallt tar det tid att gjuta i så många olika nivåer som vi har. Först ska det gjutas, sen härda, sen gjutas igen, säger Amanda.
Det färdiga resultatet blev dock något utöver det vanliga. I betongplattan finns ett spabad nedsänkt, en grillplats och ingjutna rabatter. På uteplatsen finns dessutom en pergola, plats för matgrupper och lek. Allt inramat av gjutna betongsteg som leder dig till havet eller gäststugan.
– Det var mer omfattande arbete än vi trott, men vi är glada att vi gjorde det, säger Amanda.
Fördelen med en gjuten altan, enligt Victor och Amanda, är främst att den är underhållsfri. Istället för att byta trall – som ligger i ett utsatt läge mot havet – med jämna mellanrum så ska betongen stå stadig i över 100 år.
Att underlaget skulle vara halkigt eller otäckt hårt har de inte upplevt.
– Nej, det är inte halkigt alls med den yta som vi har. Och vi har inte upplevt hårdheten som något problem med barnen, tvärtom så är det enklare att använda sparkcykel och springa på det här golvet än på träaltanen hemma. Där blir det oftare tvärstopp i springor eller stickor i fötterna, säger Victor.
Ett tips till andra som är intresserade av att gjuta en altan är att vara noga med planeringsarbetet, och se till att den som ska utföra gjutningen har samma vision, menar Victor och Amanda.
– Det går ju inte att göra om, så det gäller att vara supernoga genom hela processen, säger Amanda.