Annons
Foto: Jonatan Stålhös / Patrick Degerman

Överlåtelsen av The Great Northern uppe för diskussion bland politiker: ”Det är slarvigt skött”

NYHETER Efter turerna kring överlåtelsen av The Great Northern har parterna nu fått redogöra affären vid moderbolaget Skellefteå Stadshus AB:s sammanträde. ”Det är slarvigt skött”, säger Andreas Löwenöök (M).

Annons

De kommunala bolagen Skellefteå Science City och Skellefteå Industrihus var kallade till sammanträdet på onsdagen för att redogöra för överlåtelsen av The Great Northern, från Science City till House Be (som du kan läsa mer om här).

Punkten om The Great Northern blev den längsta på dagordningen, och redogörelsen var inte till belåtenhet för oppositionsråd Andreas Löwenhöök som också var den som tog initiativ till att kalla parterna.

– Det är slarvigt skött, sammanfattar han det.

Annons

Kritiken från honom ligger främst i att man inte eftersökte fler intressenter när House Be visade intresse för att ta över verksamheten.

– Även om det inte faller under lagen om offentlig upphandling stoppar det inte att man ändå upphandlar, säger Andreas Löwenhöök.

– Det händer ju emellanåt att en privat aktör visar intresse för kommunala verksamheter. Då bör man gå ut och se om det finns fler intresserade innan man gör en affär.

Lorents Burman (S), ordförande för Skellefteå Stadshus AB (SSAB), menar att det var bra att frågan lyftes på sammanträdet. Han går inte lika hårt fram, men säger att man nog ändå skulle gjort annorlunda.

– Med facit i hand hade kanske varit bra att låta fler intressenter komma med anbud, säger han.

Annons

Till skillnad från Andreas Löwenhöök tycker han däremot inte att det var märkligt att Skellefteå Stadshus AB inte involverades i överlåtelsen.

– Det är en verksamhetsfråga för Industrihus och Science City, inte en ägarfråga, säger Lorents Burman.

– Men hade man anat att det här varit en fråga som orsakat konflikt hade man kanske tänkt annorlunda.

Synpunkterna till trots så påverkas inte överlåtelsen, som alltså står fast enligt avtal.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons