Annons
Pär Hultgren vd Gold Town Games har varit med i The Great Northern sedan husets början och är kritisk till hur Science City hanterat överlåtelsen till House Be. FOTO: Jonatan Stålhös

Omdiskuterade affären – fortsatt intern kritik på The Great Northern: ”Slarvigt skött”

NÄRINGSLIV Överlåtelsen av The Great Northern har fortsatt att uppröra många av företagen i huset. "Man riskerar att trasa sönder någonting som inte finns någon annanstans i Skellefteå", säger Pär Hultgren, vd vid Gold Town Games.

Annons

Senaste månaden har det varit en tryckt stämning bland många av företagen som hyr kontorsplats på The Great Northern i Skellefteå.

– Jag har varit irriterad i en månad. Det är hemskt att man ska behöva komma till jobbet och vara irriterad, säger Pär Hultgren.

Det var i slutet av förra året som Skellefteå Science City gick ut med att man skulle avsluta sitt uppdrag med att hyra ut kontorsplatser i huset, och att en ny aktör, House Be, skulle ta över redan från 1 januari. Beskedet kom som en överraskning för medlemmarna i huset, dock inte som en positiv sådan.

Hello Futures vd Leif Rehnström var en av initiativtagarna till att The Great Northern grundades och har varit tongivande i kritiken.

– Det är jättekonstigt att de har kunnat genomföra den här affären. Det finns en massa juridiska tveksamheter, säger han till Megafonen.

– Vi ville att affären skulle pausas för att reda ut oklarheter. Men de har sålt och vill inte backa.

– Vi ville att affären skulle pausas för att reda ut oklarheter, säger Leif Rehnström VD, Hello Future. Foto: Paulina Holmgren/pressbild

Det är inte helt enkelt att beskriva verksamheten på The Great Northern. Huset ägs av det kommunalt ägda Skellefteå Industrihus AB. De har i sin tur överlåtit till det kommunala bolaget Skellefteå Science City att sköta uthyrningen av kontorsplatser till företagen som huserar i huset.

Det är rätten till uthyrning av kontorsplatser som nu överlåtits, från Science City till den nya aktören House Be.

Annons

Men The Great Northern är mer än de kvadratmeter som företagen hyr, menar kritikerna. Det är ett community man betalat medlemsskap i och varit med om att utforma där det dessutom pågår högteknologisk testverksamhet tillsammans med LTU.

– Kritiken från vår sida är ganska tydlig, säger Pär Hultgren på Gold Town Games:

– Varför har Science City sålt konceptet och våra avtal utan att informera medlemmarna? Och har de ens rätt att överlåta det?

Det är så slarvigt skött och kommunicerat att man riskerar att trasa sönder en unik plats i Skellefteå.

Affären gjordes på initiativ av House Be som tog kontakt och visade intresse för huset. Inga andra aktörer tillfrågades och rätten att hyra ut överläts gratis. Däremot har House Be betalat en summa pengar för inventarier i huset, en summa som ännu är sekretessbelagd med hänvisning till affärssekretess.

Kontraktet som House Be har tecknat med Skellefteå Industrihus sträcker sig ända till 2035, alltså i 13 år.

House Be har tecknat ett hyresavtal på 13 år för fastigheten där The Great Northern ligger och kontorshuset Svalan som just nu håller på att byggas. Foto: Jonatan Stålhös

Enligt den muntliga information företagen fått kommer inga hyresvillkor att förändras under det kommande året men att House Bes affärsmodell så småningom ska gälla, och den skiljer sig från de nuvarande avtalen. Enligt den nya modellen skulle exempelvis Gold Town Games hyra kunna tredubblas.

– Vi betalar omkring 30 000 kronor i månaden redan nu. Med deras affärsmodell skulle månadskostnaden öka avsevärt och vi skulle inte vilja eller kunna sitta kvar, säger Pär Hultgren.

– Det handlar inte om att ingen annan än Science City skulle drive The Great Northern. Men det är så slarvigt skött och kommunicerat att man riskerar att trasa sönder en unik plats i Skellefteå. Det är en riktigt tråkig utveckling, för platser som den här behövs verkligen.

Annons

Efter att kritiken mot affären blivit känd lyfte M-politikern Andreas Löwenhöök frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där beslutades att både Science City och Skellefteå Industrihus kallas till moderbolaget Skellefteå Stadshus AB:s nästa sammanträde i början av februari, för att redogöra hur affären gått till.

– Jag tänker att det är jättebra, säger Monica Widman Lundmark (S), styrelseordförande i Science City.

Vi som offentlig aktör ska inte vara på den privata marknaden om det finns en privat aktör.

Megafonen möter upp med henne och företagets tillförordnade vd Josefin Lundberg för att höra hur man ser på kritiken som uppstått. En fråga som kommit upp är om kommunala bolag ”måste bete sig som storbolag”. Enligt Monica Widman Lundmark måste man det.

– Ja, eftersom vi har samma aktiebolagslag att följa, säger hon och fortsätter:

– Sen var det inte idealt att en sån här nyhet släpptes under julmånaden. Det blev väldigt nära i förhållande till tillträdelsedatumet, och det kan jag ha all förståelse för att det skapade oro och frustration. Men det hade varit svårt att gå ut med information under tiden som diskussion om avtalen pågick.

Skellefteå Science Citys styrelseordförande Monica Widman Lundmark (S), och tillförordnade vd  Josefin Lundberg. Foto: Jonatan Stålhös

De berättar att det från första början egentligen inte var tänkt att The Great Northern skulle skötas av kommunen. Men när huset sjösattes 2016 fanns inga privata aktörer som var intresserade, och då föll uppgiften på dem. Så när House Be tog kontakt var det läge att lämna över, menar Josefin Lundberg.

– Vi som offentlig aktör ska inte vara på den privata marknaden om det finns en privat aktör.

Varför efterlyste ni inte om det fanns fler intressenter än House Be?

– The Great Northern är inte ett dotterbolag, utan namnet på huset där communityn finns. Som vi har sett det är det ingenting att gå ut och upphandla eftersom det inte faller inom lagen för offentlig upphandling, säger Monica Widman Lundmark.

Men det finns väl ändå ett pengavärde i att vara den som hyr ut här. Är inte det anledning i sig att efterlysa om det finns fler intresserade?

– Vi lämnar vårt hyreskontrakt och har inte sett det som att vi överlåter en verksamhet, säger hon.

Avtalen för överlåtelsen gjordes med hjälp av juristbyrån Kaiding. Josefin Lundberg känner fortsatt förtroende för att affären gått rätt till, men man har i efterhand ändå valt att låta ytterligare en juristbyrå titta på delar av avtalet en gång till, för att trygga alla inblandade.

– Det är för att det uppkommit frågetecken från några personer och då vill vi kika på det igen så att det blir rätt.

Pär Hultgren vd Gold Town Games har varit med i The Great Northern sedan husets början och är kritisk till hur Science City hanterat överlåtelsen till House Be. Foto: Jonatan Stålhös

Tillsvidare gäller alltså överlåtelsen och Science City kommer nu att fokusera sin verksamhet på utvecklandet av en science park på Campus. För hyresgästerna på The Great Northern råder fortfarande en ovisshet om framtiden.

– Vi förstår att Science City, House Be och Skellefteå Industrihus är nöjda med den här affären. Men den fjärde sidan av ekvationen är vi som driver verksamhet i huset, och vi är inte nöjda. De har helt glömt bort alla som ska betala in pengarna, säger Leif Rehnström på Hello Future.

Fotnot: I den tryckta versionen av artikeln stod felaktigt att kommunjuristen hjälpt till att upprätta avtalen, vilket har rättats i den här versionen.

Artikeln är en del av Megafonen 27/1 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons