Annons
House Be överaskades av kritiken som följt överlåtelsen av The Great Northern. "Sett till House Be:s historia är det inte första gången man tar över ett redan existerande community", säger företagets regionala chef Lina Björk Larsson, här tillsammans med vd Olof Pergament.

House Be har stora planer i Skellefteå: ”Har inte satsat någon annanstans som vi gör här”

NÄRINGSLIV Efter många års diskussioner har coworking-kedjan House Be till slut etablerat sig i Skellefteå. Trots att man snart finns i hela Norrland blir de här kontoren något extra. ”Vi har mer kvadratmeter här än alla våra andra kontor tillsammans”, säger vd Olof Pergament.

Annons

”Coworking” är ett ord som synts mycket på senaste. Det handlar om att tillhandahålla kontorsplatser där små till medelstora företag mer än att bara ha någonstans att jobba också får ett sammanhang, kan knyta kontakter och tillgång till hjälp med att lösa olika utmaningar företaget står inför.

Skellefteå växer kraftigt och är hjärtat i den här delen av landet nu.

I Skellefteå är nu House Be absolut störst på det området. Intill Viktoriabron håller i detta nu huset Svalan på att färdigställas.

Där kommer omkring 1 800 kvadratmeter vara coworkingyta, och på andra sidan E4:an har man tagit över fastigheten Pantern där The Great Northern ligger idag. Totalt handlar det om ungefär 5 600 kvadratmeter.

Annons

Det, i kombination med att man tecknat hyresavtal på 13 år vittnar om House Be:s långsiktiga perspektiv i Skellefteå.

–  Skellefteå växer kraftigt och är hjärtat i den här delen av landet nu. Vi har inte satsat någon annanstans som vi gör här, säger Olof Pergament till Megafonen.

– Vi har letat lokal här i nästan tre år nu. Varje gång jag åkt härifrån har jag känt mig ännu mer övertygad om att vi ska finnas här.

”Vi har inte satsat någon annanstans som här”, säger House Bes vd Olof Pergament när han och Lina Björk Larsson visar runt på det blivande kontorshuset Svalan. Foto: Jonatan Stålhös

Skellefteprofilen Lina Björk Larsson har lämnat sitt tidigare jobb som Folkparkschef och klivit in som regional chef för House Be-kontoren i Västerbotten och kommande etableringar i Norrbotten.

Hon kommer också ha särskilt ansvar som community manager på Svalan, och jobba nära företagen som hyr kontorsplats där.

– Tanken är att vi ska anställa någon som tar community management i The Great Northern medan jag fokuserar mer på Svalan. Även om vi kommer att ha 100 procent samarbete är det bra att man bestämmer sig för att ha lite mer fokus på ett ställe, säger hon.

Under det kommande året kommer man att märka väldigt liten skillnad.

När Megafonen möter upp med henne och Olof Pergament berättar de att man inte var beredda på reaktionerna som följde överlåtelsen av The Great Northern.

– Vi hade såklart önskat en bättre start. Vi har sett det som mer än ett hus, och allt vad man byggt i det fantastiska communityt, säger Olof Pergament, och fortsätter:

– Men i backspegeln kan jag ändå se att vi kunde haft längre tidsperspektiv. Det hade gett oss mer tid att besvara frågor.

– Sett till House Be:s historia så är det inte första gången man tar över ett redan existerande community. Men det här var ändå en kalldusch, säger Lina Björk Larsson.

Annons

Båda två understryker att det här inte är en konflikt som man vill ärva. Eftersom det just nu pågår en ny juridisk prövning av överlåtelsen håller de sig lite i bakgrunden medan frågetecknen rätas ut.

– Under det kommande året kommer man att märka väldigt liten skillnad. Det blir en nytt skylt på dörren. Det ger tid för alla hyresgäster att tänka över sin framtid i huset, säger Lina Björk Larsson.

– De flesta som vi har pratat med har varit positiva, säger Olof Pergament.

Lina Björk Larsson och Olof Pergament visar runt i de blivande lokalerna i kontorshuset Svalan. Foto: Jonatan Stålhös

Innan vi rundar av intervjun bjuder de in på en snabb förhandsvisning av Svalan. Vi tittar in bland byggarbetare och öppna betonggolv i vad som ska bli en konferensdel med utsikt mot älven och strandpromenaden.

– Skellefteå Industrihus har gjort ett riktigt bra jobb med det här huset, det är otroligt gediget säger Olof Pergament och ögnar trädetaljerna.

– Vårt första möbellass kommer i februari och sen hoppas vi kunna öppna till viss del från 1 mars.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons