Annons
En tidig skiss på hur Anderstorg kan komma att bebyggas. Skiss: vaxer.skelleftea.se

29 bolag tävlar om att bygga bostäder på Anderstorp: ”Är en otroligt spännande utveckling”

BOSTAD På Anderstorg planeras uppemot 400 nya bostäder. Nu står det klart att 29 bolag tävlar om att få chansen att bygga. “Det är fantastiskt bra”, säger Patrik Larsen.

Annons

Det är nya tider för Skellefteå kommun. Förut behövde de sälja in sina projekt och locka hit bolag för att investera i bygden. Nu är rollerna omvända.

Patrik Larsen, mark- och exploateringschef, berättar att idén om att tävla ut byggrätter testades redan för tio år sedan när Lilla Nipan, söder om parkbron, skulle bebyggas. Då kom fem bidrag in, varav inget höll måttet.

– Nu senast, innan Anderstorg, var det Erikslid som gällde. Där fick vi in 14 anbud, varav de flesta var bra, berättar Patrik.

Annons

Och den här gången var det hela 29 aktörer som skickat in tävlingsbidrag. Mer än en fördubbling.

– Det är fantastiskt bra. Och det är dessutom jättehög kvalité och i princip alla har genomförandekraft. Det är en otroligt spännande utveckling.

Utvärdera bidragen

Nu ska en grupp från Mark- och exploatering samt Samhällsbyggnad titta på bidragen och utvärdera dem utifrån gestaltning, hållbarhet och just genomförandekraft.

– Ambitionen är att vi ska ha tagit fram ett förslag till kommunstyrelsen innan jul, säger Patrik.

Annons

Sedan tar det minst ett år från idé till att byggstart kan ske.

– Så mycket snabbare än så går det inte att jobba, även om både vi och byggbolagen så klart vill komma igång så snabbt som möjligt. Det gäller ju att det blir hög kvalité också, säger Patrik.

Artikeln är en del av Megafonen nr 10 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons