Annons
 • Fastighetsutvecklaren Anders Bergqvist har gärna spektakulära bostäder med i de projekt han är inblandade. Foto: Arkivbild
 • Relationen till bostadsrättsföreningen intill Höderskrapan är nu god, enligt Anders. Framöver ska de göra en gemensam innergård.
 • Stora fönster är ett genomgående tema i alla lägenheter. I vissa av dem är hela hörnet mot sydväst glasat.
 • Stora fönster är ett genomgående tema i alla lägenheter. I vissa av dem är hela hörnet mot sydväst glasat.
 • Anders visar ett fönster som går att skjuta åt sidan, så att det blir utomhuskänsla även innanför fönstret.
 • Från många av bostäderna kan lägenhetsinnehavaren blicka ut över Skellefteås skyline.
 • I vissa lägenheter har ytskikten börjat färdigställas. Nu ska snickarna jobba sig uppåt, för att kunna vara klara med huset i januari.
 • I källaren finns ett parkeringsgarage med uppfart till Köpmangatan.
 • De nedre delarna av fasaden är gjort av en typ av formgjuten sten som gnistrar i solskenet.
 • Längst upp i huset finns en lägenhet som sålts för 11,5 miljoner kronor, som vi inte tillåts fotografera i. Där är det 5,5 meter takhöjd.
 • Så här ser utsikten ut från högsta våningen, i nordöstlig riktning.
 • Fönster med stort ljusinsläpp, som går att öppna helt, är något som är återkommande i huset.

BILDSPEL: Höderskrapan står snart klar – med Norrlands dyraste lägenhet: ”Ingen har någonsin byggt så här i Skellefteå”

BOSTAD Efter årsskiftet står den omstridda Höderskrapan, där den dyraste lägenheten kostar över 11 miljoner kronor, klar för inflytt. Megafonen tog en tur i huset med fastighetsutvecklaren Anders Bergqvist – som har en förkärlek för spektakulära bostäder. “Det finns en marknad för det även i Skellefteå”, säger han.

Annons

Anders Bergqvist jobbade med bostäder i Malmö på 90-talet, innan han bytte bransch och arbetsort. Vid 2010 arbetade han i Tärnaby och Kittelfjäll – där han träffade en tjej från Skellefteå som lyckades locka med honom till den Västerbottniska kuststaden.

– När jag flyttade hit gick jag runt och kollade vad centrala fastigheter kostade, mest för att jag var nyfiken. Jag tyckte de var väldigt lågt värderade, med tanke på hur priserna sett ut i södra Sverige, berättar han när vi träffas på byggföretaget Nåiden Bostads kontor i centrala Skellefteå.

En av de fastigheter Anders köpte fanns i kvarteret Höder, som ligger mellan Kanal- och Nygatan, i anslutning till Köpmangatan. Där började han, tillsammans med fastighetsutvecklaren Dick Burlin, redan tidigt planera för ett spektakulärt höghus.

Den ursprungliga planen var ett tolv våningar högt Minecraft-hus, likt tinget i Övik.

– Den ursprungliga planen var ett tolv våningar högt Minecraft-hus, likt tinget i Övik, med utstickande sektioner åt alla håll. Men det blev hårt motstånd från grannarna som överklagade hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen, säger Anders.

Gemensam innergård

2018 tog duon ett omtag med en lägre byggnad och sluttande tak. Totalt åtta våningar i väst, och fem i öst.

– Andra gången gick det snabbt utan överklaganden, säger Anders som även berättar att de idag har en god relation med bostadsrättsföreningen som överklagade de första planerna.

– Ja, nu hjälper vi dem med att renovera och utveckla deras fastighet också, och nästa år ska vi bygga en gemensam innergård.

Annons

Planerna på ett Minecraft-hus, som Anders kallar det, har han dock inte givit upp.

– Innan jag går i pension kommer jag att ha byggt ett sådant hus i Skellefteå, men det blir på en annan central tomt. Vilken kan jag inte säga än, säger han och ler.

Lägenhet för 11,5 miljoner

När vi druckit upp vårt kaffe bjuder Anders med mig ut på byggplatsen. Utrustade med hjälm och varselkläder kliver vi in i hissen som tar oss upp på sjunde våningen.

Här visar Anders mig en av husets 19 fyrarummare. Med stora glaspartier i det sydvästra hörnet blir ljusinsläppet stort, och utsikten god.

När jag utvecklar ett projekt så vill jag alltid att det ska vara någonting extra.

– Alla lägenheter i huset håller hög standard med stora fönster. När jag utvecklar ett projekt så vill jag alltid att det ska vara någonting extra, säger han och visar hur ett av de stora fönstren går att skjuta åt sidan så att det blir näst intill utomhuskänsla, trots att vi är inomhus.

Annons

Och på tal om någonting alldeles extra. En trappa upp kliver vi in i den över 250 kvadratmeter stora lägenheten som såldes för hela 11,5 miljoner kronor, vilket blev nytt rekord i hela Norrland.

Hur den ser ut får vi inte beskriva med text eller bilder – med respekt för dem som ska flytta in där – men utan att säga för mycket; det är någonting utöver det vanliga med sina 5,5 meters takhöjd åt sydväst.

Ingen har någonsin byggt så här i Skellefteå.

– Ja, visst är det? Ingen har någonsin byggt så här i Skellefteå, säger Anders när vi går ut på balkongen med utsikt mot Sara kulturhus och Vitbergsbacken.

Spektakulära bostäder

Att huset skulle innehålla spektakulära lägenheter fanns med i planen redan från början, mycket tack vare Anders visioner.

– I södra Sverige har det byggts exklusiva lägenheter under lång tid, och det finns ingenting som säger att det inte ska fungera även här. Den här lägenheten hade vi till exempel fem personer som ville ha, säger Anders utan att avslöja vem det är som ska flytta in i slutet av januari nästa år.

Annons

Ett annat exempel på exklusiva lägenheter som Anders är med och utvecklar är det kommande bygger på kvarteret Släden, söder om parkbron. Där har lägenheterna som ligger längst upp ryggåstak som ger fem meter takhöjd.

Alla projekt jag är inblandad i kommer att ha åtminstone några exklusiva lägenheter.

– Alla projekt jag är inblandad i kommer att ha åtminstone några exklusiva lägenheter. Men det gäller att ha en blandning, och fingertoppskänsla av vad som efterfrågas, säger Anders.

Fler projekt på gång

I Höderskrapan i centrum är det full aktivitet vid vårt besök. På nedersta plan har kakel och klinker satts i några badrum, och köken börjat monteras. Överlag har arbetet gått bra utan större förseningar, enligt Anders.

– Det var lite mer sulfatjord i marken än vi hade räknat med, men i övrigt har det inte varit några bekymmer efter att vi väl kommit igång, säger han.

Under samtalet försöker jag fiska efter fler projekt som Anders har planerade, men det enda jag får veta är att de finns ett antal – och att de kommer att bli spektakulära, på ett eller annat sätt.

– Först ska vi göra klart det här huset, sedan får du se vad som kommer i framtiden, säger han och ler.

Artikeln är en del av Megafonen nr 10 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons