Annons
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson / Pixabay

Inom kort öppnar vaccinbokningen för ungdomar – så här funkar det

NYHETER Från och med nästa vecka är det möjligt för personer födda 2005 och tidigare att boka tid för vaccination mot covid-19.

Annons

Det är viktigt att även denna åldersgrupp påbörjar sin vaccinering, påpekar regionen i ett utskick, för att minska smittspridningen i samband med att skolorna öppnar igen.

– Vi jobbar nu med att förbereda så att allt är klart för att börja vaccinera alla 16- och 17-åringar i länet. Precis som tidigare kommer tillgången på vaccin avgöra hur många bokningsbara tider det finns, förklarar Ronny Lestander, vaccinationssamordnare.

Även de som inte hunnit fylla 16 år, men som är födda 2005, får vaccinera sig. Tiden bokar man själv via 1177.se eller genom att ringa sin hälsocentral. Under nästa vecka kommer ett brev med information att skickas till alla som är födda 2005 och tidigare.

Annons

– Smittspridningen är just nu som högst bland unga vuxna som inte är vaccinerade. För de som inte har hunnit boka tid och har fyllt 18 år hoppas vi att de tar chansen och bokar in vaccinationstid så snart som möjligt för att minska smittspridning när västerbottningarna återvänder till studier och jobb, fortsätter Ronny Lestander.

Vid vaccinationstillfället görs en mognadsbedömning, då vårdpersonalen ställer ett antal frågor för att säkerställa att ungdomarna vill bli vaccinerade och att de kan följa instruktioner. För de som har kognitiva nedsättningar, som innebär att de har svårt att ta till sig information, kräver Region Västerbotten samtycke från vårdnadshavare.

Annons

En annan lösning är att en vårdnadshavare är med vid vaccineringen. Om ungdomar har med sig en påskriven samtyckesblankett så behövs ingen mognadsbedömning.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons