Annons
Baserat på pressmeddelande
Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Smittan fortsätter att öka i länet: ”Procentuellt är ökningen stor”

NYHETER För tredje veckan ökar smittspridningen i Västerbotten och hos de som smittas nu är deltavarianten dominerande. För att bromsa spridningen är det viktigt att följa de nationella råden och fullfölja sin vaccinering, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan testades 52 personer positivt för viruset, att jämföra med 43 fall veckan innan. 1 527 prover analyserades totalt och av dessa var 3,2 procent positiva.

– Smittan ökar från låga nivåer, men procentuellt är ökningen stor. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom. Vi måste begränsa smittspridningen innan den eskalerar, förklarar biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg.

Flest positiva fall av covid-19 finns i åldersgruppen 20–29 år. Region Västerbotten ser att smittan huvudsakligen sker i sociala sammanhang, i familjen och vid utlandsresor.

Så glöm inte bort coronapandemin om du reser utomlands, uppmanar nu regionen.

Annons

– Det är fortfarande viktigt att agera smittsäkert genom att hålla avstånd och undvika platser där det är trängsel. Lämna ett PCR-prov så snart du kan efter resor utanför Norden, även om du inte har symtom, säger Therese Thunberg i pressmeddelandet.

Deltavarianten dominerar

Deltavarianten har nu blivit den dominerande virusvarianten i Region Västerbotten.

– Det var förväntat att deltavarianten skulle ta över, eftersom den är mer smittsam än de tidigare varianterna. För att minska spridningen är det viktigt att följa de nationella rekommendationerna. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i butiker och i kollektivtrafik. Håll avstånd när du träffar personer utanför din närmsta krets, och träffas helst utomhus. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan, säger Therese Thunberg.

Annons

Det är också viktigt att fullfölja sin vaccinering. Efter två doser får du ett bra skydd.

Smitta bland bärplockare

Ett antal bärplockare har testat positivt för viruset. Det rör sig om isolerade fall på en anläggning i inlandet. Totalt har 11 av ett åttiotal bärplockare konstaterats smittade.

– Under förra veckan testades två personer positivt för covid-19. Efter det har alla på anläggningen testats med antigentester, och i samband med det visade det sig att ytterligare nio personer var smittade. Personerna är isolerade och ska tas till en hälsocentral för att bekräfta provresultaten, säger biträdande smittskyddsläkaren.

Annons

Hon försäkrar att smittrisken är extremt liten om bärföretaget följer riktlinjerna.

– Vi arbetar tillsammans med bärföretaget för att hantera den uppkomna situationen, men även med att förhindra nya utbrott, fortsätter Therese Thunberg i utskicket.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons