Annons
Baserat på pressmeddelande
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark. Foto: Pixabay / Region Västerbotten

Fortsatt hög smittspridning i länet – smittan ökar i Skellefteområdet: ”Bevis att pandemin inte är över”

NYHETER Förra veckan testades 294 personer positivt för covid-19 i Västerbotten. Smittspridningen dominerar bland unga vuxna och fallen ses i huvudsak i Umeområdet – men har under senaste veckan ökat även i Skellefteområdet. Det meddelar regionen.

Annons

Under de senaste två veckorna har smittan ökat markant i Västerbottens län. Nästan 600 personer har testats positivt på 14 dagar och de flesta är mellan 20 och 29 år.

– Ökade smittspridningen är ytterligare ett bevis på att pandemin inte är över och vikten av att vaccinera sig. Vi ser att smittan sker bland de yngre som inte hunnit lika långt i vaccinationsprocessen där bara ungefär 20 procent är färdigvaccinerade av personerna mellan 18 och 29 år, förklarar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

Hittills har 317 594 doser vaccin getts i länet. 130 938 personer är färdigvaccinerade.

Deltavarianten dominerar

3 776 prover analyserades under vecka 32 och av dessa var 7,5 procent positiva. Det är en marginell minskning från veckan dessförinnan med 9 procent positiva svar.

Annons

Region Västerbotten ser att deltavarianten helt dominerar och att smittspridningen huvudsakligen sker i sociala sammanhang, kompisträffar, fester och inom familjen.

– Undvik trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik och på restauranger. Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom.

Semesterperioden över

Restriktioner gäller fortfarande och för västerbottningar som reser gäller det att resa smittsäkert och att testa sig för covid vid hemkomst om resan skett utanför Norden.

Annons

– Nu börjar semestern vara slut för många av oss och vardagen vara tillbaka. För er som måste tillbaka till arbetsplatsen så vill jag påminna om att hålla avstånd och ta till försiktighetsåtgärder. Och för er som har möjlighet – fortsätt att arbeta hemifrån.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons