Annons
Baserat på pressmeddelande
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pixabay / Jan Alfredsson

I dag öppnar vaccinbokningen för fler – alla födda 2005 och tidigare

NYHETER Från och med idag kan personer födda 2005 eller tidigare boka tid för vaccination mot covid-19 i Västerbottens län, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Tiden bokas på 1177.se eller genom att ringa till valfri hälsocentral. Ungdomarna bokar själva tid och en mognadsbedömning kommer att genomföras på plats vid vaccinationstillfället. Om man känner sig osäker kan man ta med en påskriven samtyckesblankett.

– Det är viktigt att ungdomarna vaccinerar sig. Vaccination minskar smittspridningen och möjliggör att fler kan återgå till att studera på plats i höst, säger Region Västerbottens vaccinationssamordnare Ronny Lestander i pressmeddelandet.

Vaccination är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö i covid-19. En hög vaccinationstäckning är avgörande för att hantera pandemin.

Annons

– Region Västerbotten har bland landets högsta vaccinationstäckning i de äldre åldersgrupperna, och jag hoppas att vaccinationsviljan är lika stor hos de yngre, säger Ronny Lestander.

Mognadsbedömningen

För att bedöma om ungdomen är mogen nog att fatta beslut om vaccination kommer en mognadsbedömning att genomföras vid vaccinationstillfället.

Mognadsbedömningen är standardiserad och går till på samma sätt oavsett var vaccinationen sker. Vårdpersonalen säkerställer bland annat att ungdomarna vill bli vaccinerade och att de kan följa instruktioner.

Annons

Ungdomar som har svårt att förstå muntlig och skriftlig information eller följa instruktioner behöver vårdnadshavares underskrift på en samtyckesblankett, om inte vårdnadshavaren följer med till vaccinationen. Samtyckesblanketten kommer att skickas ut tillsammans med ett brev till alla 16- och 17-åringar. Den finns även tillgänglig på Vaccination för dig som är under 18 år (1177.se).

Om ungdomen har med sig en påskriven blankett för samtycke eller har sin vårdnadshavare med sig behöver ingen mognadsbedömning göras.

Annons

Ungdomar bokar sin tid

Ungdomen bokar tid för den första dosen själv. Det går att boka tid genom att logga in på 1177.se med e-legitimation, till exempel BankID eller Freja eID plus. De som inte har e-legitimation kan ringa till valfri hälsocentral och boka tid. Det går inte att boka en tid för vaccination genom att ringa 1177 Vårdguiden på telefon. Tiden för den andra dosen bokas in av vårdpersonalen vid vaccinationstillfället.

– Ungdomarna bokar sina tider själva. Du som vårdnadshavare kan inte göra det. Var gärna där som ett stöd vid bokningen, eller genom att hjälpa dem att skaffa e-legitimation, säger Ronny Lestander i pressmeddelandet.

När du ska vaccinera dig:

  • Ta med din legitimation och den ifyllda hälsodeklarationen.
  • Ta på dig kläder som underlättar för att få din spruta i överarmen. Till exempel en kortärmad tröja.
  • Kom inte till mottagningen om du har symtom på covid-19. Då bokar du i stället om din tid.
  • Kom i tid men inte allt för långt i förväg, tidigast 10 minuter innan.
  • Använd godkänt munskydd.
  • Ta bara med dig en närstående till vaccinationen om du måste.
  • Om du behöver vårdnadshavarnas underskrift, och vårdnadshavaren inte kan följa med till vaccinationen, tar du med samtyckesblanketten.

Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons