Annons
I slutändan uttrycker drygt hälften att företagande kanske kan vara någonting för dem.

Avslut och avtackning för unga sommarföretagare i Skellefteå: ”Himla nöjd – är stolt över er”

NÄRINGSLIV En ny kull av unga sommarföretagare har avtackats på The Great Northern i Skellefteå. Flera kan tänka sig att fortsätta sitt företagande i någon form.

Annons

Sommarföretaget är ett sätt att tända en gnista för entreprenörskap hos Skellefteås ungdomar. En del får mersmak, en del knyter värdefulla kontakter och lärdomarna är sällan få. I dag anordnades avslutningen för årets kull på 24 unga sommarföretagare.

– Jag är så himla nöjd, ni har jobbat på bra. Jag är stolt över er, inleder Kalle Viklund vid Ung Företagsamhet och får medhåll av Roland Eriksson vid näringslivskontoret.

Det är avgångselever i nian och ettan på gymnasiet som kan ansöka om att starta ett sommarföretag via näringslivskontoret och ferieförmedlingen vid Skellefteå kommun.

Alla kunde inte vara på plats i Pansalen, utan gjorde sina presentationer på andra sätt.

De ges stöd i form av utbildning, coachning och ett stipendium, som kan användas för att förverkliga allt mellan himmel och jord. I sommar har de bland annat skrapat och målat stugor, kluvit och sålt ved, startat en bokklubb för barn och reparerat datorer.

Kafé, iscappuccino och pant

I Pansalen på The Great Northern får ungdomarna turas om med att berätta om sina verksamheter från idé till verklighet, motgångarna och vilka lärdomar de tar med sig.

I sommar har till exempel Tuva Stiglund drivit kafé vid badet i Finnfors. Hon gjorde samma sak i fjol, men då drabbades hon av inbrott. I år har hon sluppit allt sådant.

Annons

– Det har gått mycket bra. En lärdom är att våga köpa in nog mycket av allting direkt.

Fanny Ljungberg och Vincent Dugas-Nilsson har sålt glass på torget. Efter ett tag introducerade de även iscappuccino, som kom att bli deras mest populära produkt.

Många har även visat sin uppskattning Sander Ejrevis initiativ. Sander har åkt runt, samlat in pantburkar och skänkt hälften av pantpengarna till Barncancerfonden. Det har blivit många turer med a-traktorn, totalt har han samlat in cirka 10 000 kronor.

Annons

Att inspirera företagsamhet

De som vill vidareutveckla sina idéer senare på gymnasiet, eller göra någonting nytt, har också möjligheten att starta ett UF-företag. Kalle Viklund vid Ung Företagsamhet välkomnar ungdomarna att fortsätta höra av sig, om de har jobbfrågor av något slag.

I slutändan uttrycker drygt hälften att företagande nog kan vara någonting för dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons