Annons
  • I Sverige får Daniel och Sofia mer tid för annat än jobb. ”Det är en sund inställning mellan arbete och fritid”, säger Sofia.
  • I Sverige får Daniel och Sofia mer tid för annat än jobb. ”Det är en sund inställning mellan arbete och fritid”, säger Sofia.
  • I Sverige får Daniel och Sofia mer tid för annat än jobb. ”Det är en sund inställning mellan arbete och fritid”, säger Sofia.
  • I Sverige får Daniel och Sofia mer tid för annat än jobb. ”Det är en sund inställning mellan arbete och fritid”, säger Sofia.

Sofia och Daniel från Portugal har hittat hem i Skellefteå: ”Vi känner oss förälskade i staden”

SAMHÄLLE Bygget av batterifabriken lockade Sofia Malveira och Daniel Pais från portugisiska Lissabon till Skellefteå – och de hoppas bli kvar här permanent. “Här får vi mer frihet och tid med familjen”, säger Daniel som är byggnadsingenjör.

Annons

Sofia Malveira och Daniel Pais sitter på en parkbänk vid den stora lekparken på Anderstorp och försöker hålla koll på vad deras tvåårige son Diogo hittar på. De har bara bott här sedan november förra året, men Diogo förstår redan svenska imponerande bra.

– Vi har också gått en kurs i Svenska, men vi måste öka takten för att hinna med Diogo, säger Daniel och skrattar.

De kommer från den Portugisiska huvudstaden Lissabon, men har länge haft som mål att flytta till ett skandinaviskt land.

– I korta drag handlar det om de värderingar som genomsyrar dessa länder. Här sätts familjen först och det är en sund inställning mellan arbete och fritid, förklarar Sofia.

Annons

För att se den skandinaviska kulturen på nära håll flyttade de 2018 till danska Ålborg för att genomföra varsin andra masterutbildning.

– Efter det blev Daniel, som är arkitekt- och designingenjör, headhuntad av Northvolt. Även jag frågade om de hade något jobb åt mig, och det hade de, som projektingenjör, säger Sofia.

Sofia Malveira och Daniel Pais tillsammans med sonen Diogo.

Vill leva i Sverige

De är båda anställda för att jobba med själva bygget av fabriken, men hoppas bli kvar här permanent.

– Just nu håller fas ett att byggas. Sedan kommer fas två som är ännu större. Det är många års jobb kvar för oss här, och när det är klart är vi förhoppningsvis så integrerade på arbetsmarknaden att vi kan jobba med en annan del av projektet, eller något annat projekt. Vi är helt klart här för att stanna på lång sikt, säger Daniel.

Annons

Efter att ha bott i Danmark tycker Sofia och Daniel inte att omställningen till svenska Skellefteå varit så stor. Staden är till sin storlek i och för sig mindre än Ålborg, och inte ens jämförbar med Lissabon, men det är något som det nyinflyttade paret gillar.

– I takt med att storleken av städerna har minskat har kvalitén av våra liv ökat. Här får vi mycket mer tid för familjen, att promenera med hunden, utomhusaktiviteter och bara njuta av friheten, säger Sofia och Daniel håller med.

I takt med att storleken av städerna har minskat har kvalitén av våra liv ökat..

– Det tar mindre än 20 minuter att åka förbi förskolan och ta sig till jobbet. Den enkelheten är mycket värd, säger han.

Kul att se all snö

Flyttlasset gick som nämnt i november förra året, mitt under den mörkaste tiden.

– Vi fick tidigt höra att “lugn, det kommer bli ljusare när snön kommer”, och ja, det blev det. Det var kul att se all snö, säger Daniel som dock inte var van vid kylan.

– När det var -10 ute gick jag till en butik för att köpa bra vinterkläder. Då sa han som jobbade där att “när kylan kommer är de här kläderna bra”, och jag tänkte direkt att “wow, it’s going to be worse”, säger han och skrattar.

Annons

Förutom snö och kyla har omställningen som sagt gått bra, även om det till viss del varit en utmaning att flytta mitt under en pandemi.

– Som nyinflyttad så är det viktigt att kunna nätverka och träffa människor, men det har ju av förklarliga skäl inte varit så enkelt, säger Sofia.

Vi undrade innan vi flyttade hit hur människor skulle se på oss, kanske som inkräktare?

Allt som allt känner de sig väl mottagna av Skellefteborna som de beskriver som genuint snälla.

– Vi undrade innan vi flyttade hit hur människor skulle se på oss, kanske som inkräktare? Men nej, så tycker jag inte att det har varit. Min känsla är att folk i allmänhet är positiva till allt som händer och att utvecklingen skapar möjligheter för alla som lever här, säger Daniel.

I Sverige får Daniel och Sofia mer tid för annat än jobb. ”Det är en sund inställning mellan arbete och fritid”, säger Sofia.

De bor idag i en lägenhet på Anderstorp, men söker som många andra efter ett hus att köpa.

– Vi har funderat på var vi vill vara om tio år, och vi vill vara kvar här. Vi känner oss förälskade i staden, säger Sofia. 

Artikeln är en del av Megafonen nr 5 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons