Annons
Albin och Maja bor i en villa på Alhem. “Vårt enda kriterium var att det inte skulle vara ett renoveringsobjekt, men det är precis vad vi köpt. Men vi älskar läget och är glada att vi fick tag i ett hus på den här bostadsmarknaden”, säger Maja.

Maja och Albin vände hem till Skellefteå igen: ”Som att attityden förändrats”

SAMHÄLLE Efter att ha bott fem respektive sju år i södra Sverige flyttade Albin Wikström och Maja Wikman hem till Skellefteå igen. “Skellefteå har alltid känts som hemma”, säger Maja.

Annons

Maja Wikman flyttade till Göteborg 2013 för att studera till personalvetare. Två år senare träffade hon Albin Wikström på Stadsfesten i Skellefteå, och inte långt efter det flyttade även han ner till Sveriges näst största stad.

– Vi har egentligen levt ett drömliv som ett ungt par i Göteborg. Vi gillar att gå på restaurang, konserter och att ta del av ett stort nöjesutbud, berättar Maja.

Samtidigt har de alltid haft en plan att flytta tillbaka till Skellefteå, speciellt Maja.

– Jag har alltid längtat hem lite. Jag har inte vetat exakt vad jag dragits till, men det finns en speciell känsla, säger hon.

Annons

I Göteborg har de båda jobbat på Volvo. Maja med personalfrågor på Volvo group, och Albin med elbilsutveckling på Volvo cars.

– Så fort jag ens började höra talas om att Northvolt kanske skulle till Skellefteå tog jag alla chanser jag kunde för att jobba med elbilar. Vi har som sagt haft en plan att flytta hem så småningom, så då tänkte jag att den kunskapen kunde vara bra att ha, säger Albin och ler.

Nya perspektiv

Och det hade han rätt i. Som alla vet valde Northvolt Skellefteå som etableringsort, och Albin fick tidigt en anställning. Kombinationen av jobb, hemlängtan och att paret fick en son i slutet av 2019 gjorde beslutet att flytta hem till Skellefteå enkelt.

– Både mor- och farföräldrar finns i Skellefteå, och vi kände helt enkelt att det var dags nu, säger Maja som nu jobbar som HR-specialist på Skellefteå kommun.

Maja, Tage och Albin trivs i huset på Alhem i Skellefteå.

De båda säger att de fått nya perspektiv på Skellefteå under tiden de bott på annan ort.

– Sådant som vi tidigare tagit för givet är nu sådant vi uppskattar väldigt mycket, som till exempel trygghet och närheten till allt, säger Albin.

Bubblar

De tycker också att Skellefteå “bubblar” på ett annat sätt.

– Vi gillar som sagt restauranger och den typen av storstadsliv, och det kommer mer och mer här. Det är även som att attityden förändrats. Nu är människor stolta över vad som håller på att hända här, säger Maja.

Annons

Även bland människor de känner från andra delar av Sverige verkar vetskapen om Skellefteå ha ökat.

– Förut visste de oftast var Umeå och Luleå låg, men hade inte riktigt koll på Skellefteå. Nu har det ändrats, säger Maja.

Både Maja och Albin ser positivt på att staden växer och att fler flyttar hit.

– Ja, och nu är det viktigt att vi är måna och tar hand om alla som kommer så att de känner sig välkomna. Att det blir fler nationaliteter är bara roligt, säger Albin.

Artikeln är en del av Megafonen nr 5 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons