Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Pressbild

Med kvittot från valborgshelgen i hand – smittskyddsläkaren höjer ett varningens finger inför helgen

NYHETER Förra veckans smittspårning visar att många fall kan kopplas till sociala aktiviteter under valborgshelgen. Just nu sker spridning av covid-19 framförallt bland tonåringar och unga vuxna i Västerbottens län. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Stephan Stenmark smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, noterar att ännu en långhelg närmar sig med Kristi himmelsfärds – och har en skarp uppmaning till alla.

– Det är otroligt viktigt att ni som funderar på vad ni ska göra under helgen följer rekommendationerna om att inte träffa personer utanför din egen bubbla inomhus.

683 personer i Västerbottens län fick ett positivt svar på sitt covidtest under vecka 18, det är en liten minskning från 701 fall under veckan dessförinnan. Fallen fortsätter att öka i Umeåområdet och minskar samtidigt i Skellefteområdet och södra Lappland.

Annons

13 640 tester analyserades under förra veckan. 5,2 procent av dessa var positiva. Det är flest fall i åldersgruppen 19–39 och då särskilt bland personer mellan 20 och 29 år.

– I Västerbotten har vi en mycket hög vaccinationstäckning för första dosen bland personer som är 65 år och äldre. Det är en effekt som gör att det är få positiva fall bland åldersgrupperna 60–69 och 70 plus, fortsätter Stephan i pressmeddelandet.

Det är fortsatt invånarnas beteende som styr hur smittan sprids – eller begränsas.

Annons

– Våra beteenden och handlanden i vardagen styr hur den närmsta tiden ska bli. Vi har skärpta rekommendationer som gäller hela Västerbotten till och med den 23 maj. Alla som bor eller befinner sig här har ett ansvar att följa dem, understryker Stephan.

Vi kan fortsätta träffas utomhus med avstånd, säger han, men ska undvika närkontakt inomhus och använda munskydd i kollektivtrafik och när det rekommenderas i övrigt.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons