Annons

De skärpta rekommendationerna förlängs på nytt – nu med ändring

NYHETER Smittspridningen är fortfarande stor i länet. Regionen har därför beslutat att förlänga de skärpta rekommendationerna.

Annons

De skärpta rekommendationerna infördes initialt i februari, som ett komplement till de nationella, och har förlängts förut. Region Västerbotten ser att smittspridningen är fortsatt stor, likaså dess påverkan på sjukvården. Nu förlängs råden till den 23 maj.

En viss justering har gjorts. Nu säger rekommendationerna ”res smittsäkert” istället för ”undvik onödiga resor”. Om du måste resa – gör det på ett så smittsäkert sätt som möjligt, menar regionen. Det gäller både under själva resan framme vid resmålet. Du bör även planera för hur du ska agera om du får symtom som kan tyda på covid-19.

– Även om smittspridningen varierar mellan olika delar av Västerbotten så behövs det länsgemensamma rekommendationer, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Annons

Just nu är regionen exempelvis särskilt oroad över smittspridningen i Umeområdet.

– Läget kan dock snabbt förändras, vi har tidigare haft stor smittspridning i Skellefteå och Lycksele och då lyckats vända den negativa kurvan.  Rekommendationerna gäller hela Västerbotten, oavsett var man är, och det är varje individs ansvar att se till att de följs. Det är fortfarande vårt beteende och våra rutiner som kan påverka spridningen.

De förlängda rekommendationerna

Fokus i rekommendationerna ligger på att träffa få människor och hålla avstånd:

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med personerna du bor med, eller en liten krets.
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Handla också ensam.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
  • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
  • Dessutom bör alla barn (0-18 år) i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Källa: Region Västerbotten

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons