Annons
Barnet fick föras till en neonatal intensivvårdsavdelning, men kunde skrivas ut någon dag senare. Foto: Pexels

Barn riskerade allvarlig vårdskada efter misstag vid förlossningen – personal fick göra akut kejsarsnitt

NYHETER En felbedömning i samband med en förlossning kunde ha fått allvarliga konsekvenser för barnet. Missen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Annons

Den blivande mamman väntade sitt första barn och var förlossningsrädd. Regionen skriver att en plan gjordes om att undvika höga doser värkstimulerande dropp under förlossningen, med anledning av en utredning som gjorts under hennes graviditet.

Hon blev igångsatt och så småningom skedde ett skiftbyte. Personalen som tog över satte in droppet, trots att förlossningen då fortskred normalt. Insättandet drog ut på tiden eftersom de först ville vänta tills kvinnan fått bra smärtlindring. Då förändrades barnets CTG-kurva, som visar hur barnets puls är i förhållande till livmoderns värkar.

Fick göra akut kejsarsnitt

Det togs prover för att utesluta negativ påverkan, men inga fel hittades. En fortsatt höjning av den värkstimulerande droppen ordinerades och enligt regionen gjordes ingen uppföljning av proverna, trots CTG-påverkan under de följande timmarna.

Efter ännu ett skiftbyte togs nya prover som visade att barnet inte mådde bra, och personalen gjorde ett akut kejsarsnitt. Efteråt visade barnet tecken på syrebrist och fördes till en neonatal intensivvårdsavdelning. Barnet skrevs ut någon dag senare.

Händelsen anmäld till Ivo

Enligt regionen bedömdes CTG-kurvan inte korrekt under förlossningen. Beslut om åtgärder försenades och barnet riskerade att drabbas av en allvarlig vårdskada.

Händelsen har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Regionen har även utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons