Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19: Nytt vaccinationsmål i Västerbotten – och färre smittade

NYHETER Antalet covidsmittade fortsätter minska i länet. Förra veckan bekräftades 467 personer smittade via provtagning. "Även om vi ser en nedgång så är det fortsatt lika viktigt att vi bromsar smittspridningen genom att följa rekommendationerna", berättar smittskyddsläkaren Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

Annons

Under förra veckan var provtagningen öppen endast fyra dagar. Region Västerbotten meddelar att 9 343 prover analyserades sammanlagt och av dessa visade 5,0 procent på ett positivt resultat. Det betyder att 467 personer bekräftades med viruset i länet.

I Umeområdet bekräftades 219 personer smittade, i Skellefteområdet 195 personer och i södra Lappland 21 personer, plus 28 personer folkbokförda utanför regionen.

– Jag tror att minskningen beror på följsamhet till rekommendationerna och ett visst inslag av färre tagna prover. Vi ska komma ihåg att antalet prover fortsatt är på en hög nivå även med förra veckans data, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Annons

En hög andel brittisk virusvariant i länet bidrar fortsatt till en ökad smittspridning.

– Det är nu färre positiva fall i alla åldersgrupper och smittspårningen visar att de flesta personer smittats på arbetsplatser, i familjer och privata sociala sammanhang.

Uppdaterad tidsplan i länet

Färre vaccindoser har levererats än vad som tidigare utlovats av vaccintillverkarna. Det har också gjorts förändringar i leveransprognoser. Med anledning av detta har SKR och regeringen tecknat en ändringsöverenskommelse kring vaccinationsmålet.

Annons

Mot bakgrund av detta har en justering i tidplanen för vaccinationerna mot covid-19 i Västerbotten gjorts. Fas 4 kommer att pågå mellan maj och augusti. Det innebär att personer som ska vaccineras i denna fas får sin första dos vaccin under denna period. Tidsplanen kan justeras ytterligare utifrån uppdaterade leveransplaner och besked om Astra Zenecas vaccin även kan ges till personer under 65 år, avslutar regionen.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons