Annons
Huset från tidiga 1900-talet tidigare har använts som skola för lärarinnor, vilket då kallades "seminarium".

Går vidare med försäljningen av seminariet: ”Hoppas att huset ska finnas kvar och få viktig funktion”

NYHETER Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott ställer sig bakom en försäljning av gamla seminariet: "Behöver bygga nya lokaler men också avyttra sådant som vi inte har användning för"

Annons

Idén om att överräcka gamla seminariet till privata händer uttrycktes ursprungligen i ett Skellefteåförslag. Sedan dess har idén behandlats vidare, via nämnden för support och lokaler, till att nu utgöra en punkt på agendan i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Efter tisdagens möte står det klart att utskottet också vill gå vidare med försäljningen.

– Vi kommer att ge i uppdrag att sälja fastigheten, sedan blir det upp till support och lokaler att genomföra försäljningen, förklarar Evelina Fahlesson (S), efter mötet.

Huset anses inte behövas för framtida kommunal verksamhet. Fastigheten är också i behov av underhåll, både invändigt och utvändigt. En privat fastighetsägare bedöms kunna hantera detta behov och investeringen som behövs genom rätt hyressättning.

Annons

– Kommunen behöver bygga nya lokaler men också avyttra sådant som vi inte har användning för. Support och lokalers uppdrag är att se till att vi är kostnadseffektiva och verksamhetseffektiva med de lokaler som vi har, berättar Lorents Burman (S).

– När vi bygger ett kulturhus på 28 000 kvadrat, ska vi då ha kvar stadsbibliotekets lokaler i Expolaris-huset? Ska vi ha kvar Brunnsteatern? Och så vidare. Sedan många år har kommunen inte haft någon användning för gamla seminariet, men byggnaden kan rustas upp och anpassas väldigt bra för någon annan verksamhet, säger han.

Annons

Har ni några särskilda förhoppningar för hanteringen av huset?

– När man säljer en fastighet av det här slaget, som i folkminnet är förknippat med många olika historier – och som har ett visst skyddsvärde – så hoppas vi att huset ska få finnas kvar och få en viktig funktion i kommunen, berättar Agneta Hansson (V).

– Senast i går hörde jag ett program om företagshotell. Det skulle kanske kunna vara en lösning här, seminariet skulle nog passa ypperligt för det ändamålet, säger hon.

Annons

PRO efterlyser ny lokal

Här har PRO Skellefteå hållit till i över 30 år, men den sista maj löper kontraktet ut.

Tidigare sträckte sig pensionärsföreningen avtal med kommunen till slutet av 2023, men en överenskommelse har träffats med nämnden för support och lokaler om att avsluta kontraktet tidigare. Detta eftersom föreningen inte har råd att stanna kvar.

Föreningens ordförande Carin Lundberg säger att de fortfarande söker en ny lokal.

– Snälla Skelleftebor, om ni har en lokal får ni gärna höra av er. Vi behöver bara ett lite större rum där vi kan ha styrelsemöten och kanske en bokcirkel, berättar hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons