Annons
Jenny Moberg och Therese Johansson ligger bakom omlokaliseringsföretaget Prelocate.

Nystartat företag gör det enklare att flytta till Skellefteå: ”Känns som att vi startat i helt rätt tid”

NÄRINGSLIV Med sitt nystartade företag Prelocate vill Jenny Moberg och Therese Johansson hjälpa nyinflyttade att komma till rätta, och att trivas, i Skellefteå. “Att flytta till en ny ort är inte alltid så enkelt”, säger Therese.

Annons

Prelocate är ett omlokaliseringsföretag som startades av Jenny Moberg och Therese Johansson i december 2020. Bland sina kunder har de företag som anställt personer som flyttat, eller ska flytta, till Skellefteå.

– Själva affärsidén är egentligen inget unikt ur ett globalt perspektiv, men i norra Sverige har det inte tidigare funnits något behov – förrän nu, berättar Jenny när vi möts på säkert avstånd i The Great Northerns lokaler.

– Bara på det senaste året har läget förändrats när det etablerats flera nya företag. Många flyttar hit – både från södra Sverige och andra länder, säger Therese.

Annons

Jenny har tidigare varit HR-chef med juridiska och arbetsrättsliga frågor på sitt bord i nästan 20 år. Therese kommer från en bakgrund som affärsutvecklare och affärsarkitekt, samt med 13 års erfarenhet som controller på Skatteverket i bagaget.

De båda bestämde sig för att satsa på det nya företaget över en middag i höstas.

– Vi pratade om allt som händer i Skellefteå och såg att en tjänst som hjälper människor att enkelt komma på plats i sin nya stad saknades, säger Therese.

”Själva affärsidén är egentligen inget unikt ur ett globalt perspektiv, men i norra Sverige har det inte tidigare funnits något behov – förrän nu”, berättar Jenny.

Lyckad inflytt

Tidigt i processen var utgångspunkten till stor del den bostadsbrist som finns – men med tiden har deras tjänst förändrats för att mer fokusera på allt runt omkring som också behöver fixas vid en flytt.

– Det kan vara att skaffa id-kort, kontakt med försäkringskassan, var barnen kan gå i skola, förskoleplats eller ett idrottslag där dottern kan spela ishockey, säger Jenny.

– Att en inflytt blir lyckad beror till stor del på vad övriga familjen som flyttar med tycker, oavsett hur bra den personen som fått jobb här trivs, säger Therese.

Annons

Tjänsterna erbjuds till företag, men levereras till anställda och deras familjer.

– Om du anställer en person utifrån, och redan är från Skellefteå, kanske du kan hjälpa den nyanställda med bankärenden och tips om var den kan bo – men om du anställer tio personer samtidigt, eller själv inte är från Skellefteå, blir det ett tidskrävande jobb. Det är där vi har vår styrka. Vi har stora sociala nätverk i Skellefteå och kan den här orten, säger Jenny.

”Starten på en ny era”

Bland de personer som Prelocate lotsat in i Skellefteå finns familjer från Sverige, Sydkorea och Japan. Om bara läget med pandemin – som hindrar många från att få visum – dessutom blir bättre är det många fler som är på väg att flytta hit.

– Det känns som att vi startat i helt rätt tid. Det här är bara starten på en ny era, säger Therese.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons