Annons
Helena Paulsson, chef för stadsutveckling på AFRY, Ragnar Niclazon, Nirah Studios och Jakob Tolleryd, partner på Verdane. Foto: Pressbilder. Drönarbild: Jonas Westling

Tre röster utifrån: Därför kan Skellefteå bli framtidens vinnare • ”En vilja att lyckas tillsammans”

NÄRINGSLIV Närhet till allt, samarbetsvilja och digitalisering. Det är tre saker som talar för att mellanstora städer är framtidens vinnare. “Det finns en vilja att lyckas tillsammans”, säger entreprenören Ragnar Niclazon.

Annons

När ”de åtta hetaste städerna för framtiden” listades i Dagens Industri i början av december fanns Skellefteå med bland de uppräknade orterna. Stockholm, Göteborg och Malmö lyste med sin frånvaro, vilket är något som knappast hade hänt för tio år sedan.

Bygget av den gigantiska batterifabriken Northvolt, och allt som det projektet innebär, är självklart en del av förklaringen om varför en stad som Skellefteå ens kommer på tal – men det finns även fler saker som talar för att Skellefteå kan bli framtidens vinnare.

– Redan innan pandemin, hösten 2019, gjorde vi en undersökning bland 5000 unga mellan 18 och 35 år. Där frågade vi bland annat om hur de vill bo i framtiden – och en av de tydligaste insikterna från undersökningen var att bara 12 procent vill bo i en stad med fler än en miljon invånare, berättar Helena Paulsson, chef för stadsutveckling på design- och ingenjörsföretaget AFRY.

Annons

Istället finns en önskan om att bo i en “10-minutersstad”.

– Det innebär att du till fots eller med cykel kan ta dig mellan till exempel arbete, bostad, förskola, handel och grönområden på 10-15 minuter. Folk är trötta på att pendla i timmar varje dag, och värdesätter ett friare liv, säger Helena.

Helena Paulsson, chef för stadsutveckling på design- och ingenjörsföretaget AFRY.

Under pandemin har trenden blivit ännu tydligare där nya faktorer – ofta närheten till natur och ett större boende – värdesätts högre än tidigare.

– Vi ser en renässans för mellanstora städer, säger Helena.

Investeringar

När Megafonen ringer upp investeraren Jakob Tolleryd på Verdane, som nyligen varit med och satsat 100 miljoner kronor i Skellefteåföretaget Once Upon, så bekräftar han bilden som Helena målar upp. Att fotoboksföretaget, som startade för bara fyra år sedan, är placerat i en mindre stad i norra Sverige var inget hinder för investeringen.

– För några år sedan hade det kunnat vara det, men i och med att det blivit så enkelt och naturligt att ha möten på distans gick affären att genomföra trots att jag på grund av pandemin inte kunde resa till Skellefteå, säger han.

I och med att det blivit så enkelt och naturligt att ha möten på distans gick affären att genomföra.

Jakob, som har lång erfarenhet som entreprenör innan han blev partner på Verdane, var bland annat med och startat jämförelsetjänsten Compricer som senare såldes till Schibsted. Redan då såg han fördelar med att ha verksamhet i mindre städer.

– I just det företaget placerade vi teknikavdelningen i Norrköping då det var svårt att få kontinuitet i Stockholm. Personalen där byter jobb så ofta, säger han och fortsätter:

– Nu för tiden kan man dessutom dra fördelar av den höjda livskvalité som finns i mindre städer, men ändå ha tillgång till kapital och expertkunskap som finns på annat håll.

Annons

Så om jag har en bra affärsidé måste jag inte nödvändigtvis flytta till Stockholm för att få den att flyga?

– Nej, absolut inte. Det kan tvärtom vara smart att som entreprenör omge dig med bra människor för att bygga upp verksamheten i lugn och ro där du bor, vilket med fördel kan vara i en mindre stad.

Flyttar till Skellefteå

En som ytterligare förstärker argumentationen om att Skellefteå kan vara en bra plats för framtiden är entreprenören Ragnar Niclazon från Stockholm. Tanken var först att han skulle öppna ett kontor i huvudstaden – men efter ett besök i Skellefteå bestämde han sig för att etablera sin spelstudio Nirah Studios i norra Sverige istället.

– Jag ser fram emot att flytta till Skellefteå, berättar Ragnar.

Jakob Tolleryd, partner på Verdane, och Ragnar Niclazon, Nirah Studios. Foto: Pressbilder

Han fick upp ögonen för Skellefteå genom Arctic Game Lab – en organisation som arbetar för en växande spelindustri i Norr- och Västerbotten. Efter en heldags introduktion i Skellefteå blev Ragnar såld på konceptet.

– Det mest slående är den samarbetsvilja och öppenhet som verkar finnas bland människor och företag som verkar i spelbranschen i Skellefteå. I Stockholm är det armbågarna utåt och sekretessavtal till höger och vänster. I Skellefteå verkade det finnas en vilja av att lyckas tillsammans, vilket tilltalar mig, säger Ragnar som också ser fram emot att bo nära naturen.

I Stockholm är det armbågarna utåt och sekretessavtal till höger och vänster.

I dagsläget är en fjärde person på väg att anställas i företaget, och om de får in kapital hoppas de kunna vara sex utvecklare på företaget inom kort.

– Tanken är att alla anställda ska bo i Skellefteå, säger Ragnar.

Om Skellefteå verkligen blir framtidens vinnare återstår att se – men det är minst sagt en spännande tid som väntar.

Artikeln är en del av Megafonen nr 2 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons