Annons
Så här kan Karlgårdsbron komma att se ut. Skiss: Skellefteå kommun

Konstnär utsedd – ska utsmycka rondeller i Skellefteå: ”En viktig del i den sociala hållbarheten”

NYHETER Konstnären Peter Johansson har utsetts att sköta den konstnärliga utsmyckningen av två cirkulationsplatser i Skellefteå.

Annons

En del av trafiklösningen kopplad till den nya Karlgårdsbron är två nya rondeller, en på varsin sida av älven. Den södra är färdig och den norra ska stå klar under 2022.

I en tävling under hösten har Skellefteå kommun efterlyst skissförslag på hur dessa skulle kunna utsmyckas – och konstnären Peter Johansson har utsetts till vinnare.

– Konstverksupphandlingen ingår som en del i vår hållbarhetstanke vid byggande. Förutom att alla våra projekt ska vara både ekonomiskt och ekologiskt hållbara är detta en viktig del i den sociala hållbarheten, säger projektledare Johanna Granlund.

Annons

I ett pressmeddelande förklarar hon att utsmyckningen syftar till att skapa platser och rum i Skellefteå som berikar, skapar upplevelser och tillför området en känsla.

– Det är visserligen två cirkulationsplatser, men konstgestaltningen ska uppfattas som ett verk av konstnären. I praktiken blir det alltså två konstverk, en på var sin plats, men som hör ihop och tillsammans bildar en helhet, fortsätter Johanna Granlund.

En kostnadsram för den konstnärliga utsmyckningen har satts till 560 000 kronor. Innan avtalet blir giltigt och konstverken kan visas upp väntar en överprövningstid.

Cirkulationsplatsernas placering. Karta: Skellefteå kommun

Om konstnären Peter Johansson

Peter Johansson är född 1964, uppvuxen i Sälen och bor numera i Danmark. Under sina dryga 30 år av konstnärlig verksamhet har han jobbat med utställningar, utsmyckningar, utbildningar, föreläsningar och bokutgivningar på eget förlag. Ständigt återkommande i hans konst är relationen till det offentliga och det demokratiska samhället, enligt Skellefteå kommun.

Motiveringen för Peter Jonssons vinnande bidrag:

”En konstnärlig gestaltning som emanerar från en lokal skröna och som gestaltats på ett lekfullt och visuellt intressant sätt. Konstverken har en originalitet och nyskapande som öppnar upp för olika tolkningar. Dess utformning förhåller sig väl till de rumsliga värden som föreligger.”

Källa: Skellefteå kommun

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons