Annons
Pressbild. Foto: Patrick Degerman

Klart med tre nya utbildningar till Skellefteå: ”Gör staden till en guldgruva för spelindustrin”

NYHETER Idag blev två nya YH-utbildningar kopplade till spelindustrin beviljade start i Skellefteå, samt att det står klart att Luleå Tekniska Högskola startar ytterligare en spelutbildning på Campus Skellefteå.

Annons

Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade idag vilka utbildningsansökningar som blivit beviljade. För spelklustret Arctic Game Lab blev det storvinst när totalt fem nya utbildningar beviljades i deras region, varav två i Skellefteå.

– Det pågår ett arbete inom Arctic Game Lab för att stärka spelbranschen i norra Sverige och då blir detta tillskott av nya spelutbildningar oerhört viktigt för branschens utveckling. Som det ser ut nu är kompetensförsörjningen en av de viktigaste pusselbitarna för att spelbranschen ska växa, säger Therese Mossberg, Communication Manager på Arctic Game Lab.

500 studenter

De nya spelnära YH-utbildningar i Skellefteå är Spelprogrammerare (550 yhp, 2,75 år, Changemaker Educations/Future Games) samt Spelartist (475 yhp, 2,5 år, Changemaker Educations/Future Games). LTU:s nya utbildning, som också startar i Skellefteå, går under namnet Datorgrafik för spel och film (Luleå Tekniska Universitet, 2 år).

Annons

Detta innebär att det nu kommer att vara möjligt att söka till inte mindre än nio olika spelutbildningar i Skellefteå.

– Totalt kommer snart över 500 studenter att kunna gå en spelutbildning på Campus Skellefteå, vilket gör staden till en guldgruva för spelindustrin, säger Magnus Johansson, Arctic Game Lab.

Expanderar i norr

Spelindustrin är enligt Artctic Game Lab idag en större industri än både film och musik tillsammans, och marknaden växer starkt i norra delarna av Sverige.

– Spelindustrin växer så det knakar och formligen skriker efter kompetens, samtidigt som allt fler andra branscher också börjar handplocka utvecklare och grafiker för sin egen digitalisering, säger Per Myrén, grundare och utvecklingsansvarig på Changemaker Educations AB och Future Games, och fortsätter:

– Därför är det nu extremt roligt att Arctic Game Lab hjälpt oss att övertyga Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) om att det är i Norrland som spelutvecklingsindustrin expanderar snabbast och därmed fått dem att förlägga ytterligare spelutbildningar till regionen, i mycket hård konkurrens med övriga landet.

Annons

Sedan tidigare finns följande spelutbildningar i Skellefteå: Högskoleingenjör Datorspelsprogrammering (universitet, 3 år), Game Programmer (YH, 2 år), VFX-artist för spel och film (YH, 2,5 år), Game & UX Designer (YH, 2 år), Dataspel och filmeffekter (FHS, 1 år) samt Project Manager IT and Games (YH, 1,5 år).

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons