Annons
Baserat på pressmeddelande
Nordsken. Foto: Pressbild

Spelindustrin fortsätter att växa i Norr- och Västerbotten trots covid-19

NÄRINGSLIV 2019 var ett rekordår för spelindustrin i Norr- och Västerbotten. Antalet anställda har fördubblats och antalet företag har ökat med nästan 30%, skriver Arctic Game Lab i ett pressmeddelande.

Annons

Under våren genomförde Arctic Game Lab den årliga uppföljningen av utvecklingen bland spelföretagen i regionen (Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå samt Boden).

Den visar bland annat på en ökning av spelföretag med 30 procent bara under 2019.

Sedan 2015 har spelindustrin totalt expanderat från fem studios i Umeå med ett 60-tal anställda till dagens siffror med företag i samtliga fem kommuner. Idag finns det cirka 400 professionella spelutvecklare verksamma i ett 70-tal bolag, varav 35 ligger i Skellefteå.

Annons

”1000 spelstuderande”

Enkäten visar även att kompetensförsörjning är den stora utmaningen och därför har Arctic Game Lab arbetat intensivt med att etablera spelrelaterade utbildningar i regionen.

– Målsättningen är minst 1000 spelstuderande i Norr- och Västerbotten. För att dessa studerande skall kunna bygga sina karriärer i norr jobbar Arctic Game Lab hårt med att knyta studenter till företag. Detta i form av olika typer av mötesplatser, praktikperioder och examensjobb, säger Magnus Johansson, Arctic Game Lab, som jobbat med att få hit de nya utbildningarna.

Påverkan av Corona

Undersökningen gjordes innan Corona-krisen slog till, och därför har även en uppföljning gjorts för att se hur Coronaviruset förändrat läget.

– Resultatet har varit positivt. Det man kan se är att spelbranschen är en bransch som förhållandevis har påverkats lite då företagen haft ett litet försprång i att de redan var anpassade till digitalt arbete, skriver Arctic Game Lab.

Annons

En stor majoritet upplever inte att corona påverkat verksamheten alls.

– Ett mindre antal upplever försämringar, främst i form av förseningar i olika typer av förhandlingar. Ungefär lika många företag upplever att Corona inverkat positivt på företaget ofta i form av ökad försäljning av spel eller i form av en ökad investeringsvilja.

Mångfald

En ökad mångfald och jämn könsfördelning inom spelbranschen är också något som Artictic Game Lab hela tiden arbetar med.

– Idag är var femte utvecklare en kvinna. Det är en siffra som är alldeles för låg. Givet att år 2016 endast var tionde var kvinna är det ändå ett bevis på att arbetet med att jämna ut könsfördelningen har gett resultat, säger Therese Mossberg, kommunikatör på Arctic Game Lab.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Arctic Game Lab.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons