Annons
Så här kan Karlgårdsbron komma att se ut. Skiss: Skellefteå kommun

Arbetet med nya bron går framåt – klart vilka som bygger: ”Befinner oss mitt i en samhällsomvandling”

NYHETER Det blir Kauno Tiltai som bygger Karlgårdsbron, efter beslut i samhällsbyggnadsnämnden. Bygget drar igång till hösten.

Annons

Över 100 byggda broar och över 1 000 anställda; Skellefteå kommun beskriver Kauno Tiltai som ett av de största infrastrukturföretagen i Baltikum. Nu är det beslutat att Kauno Tiltai Sverige AB, som etablerades 2014, ska bygga den nya bron i Skellefteå.

Mark- och miljödomstolen har redan gett grönt ljus för Karlgårdsbron, som kommer att byggas i Södra Lasarettsvägens förlängning söderut. Kauno Tiltai ska detaljplanera och ta fram en slutgiltig gestaltning under våren och byggstart planeras till hösten.

I ett pressmeddelande säger kommunalråd Lorents Burman (S) varför bron behövs.

Annons

– Vi befinner oss mitt i en samhällsomvandling som går rasande fort. Vi ser en positiv befolkningsutveckling som driver på förtätningar av bostäder, nya arbetsplatser och ökad handel. Karlgårdsbron är därför nödvändig i vår växande kommun, säger han.

Avtalet med Kauno Tiltai blir giltigt efter en överprövningstid. Det finns några saker som de måste förhålla sig till i brons gestaltning. Till exempel ska trä användas där det är lämpligt. I utformningen ska fokus ligga på gående och cyklister, med mera.

300 miljoner kronor har avsatts för bygget av den nya Karlgårdsbron i Skellefteå.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons