Annons
Baserat på pressmeddelande
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19: Två nya dödsfall i länet – 251 bekräftade fall sedan i går

NYHETER Från och med den 14 december gäller nya föreskrifter och råd för hela landet. Region Västerbotten är tydlig med att alla behöver ta ett stort ansvar för att minska spridningen av covid-19. Läget allvarligt i länet, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

I går presenterade Folkhälsomyndigheten nya skärpta föreskrifter och allmänna råd, som gäller för hela landet från och med den 14 december. Enligt regionen blir det personliga ansvaret för att förhindra smittspridningen av covid-19 tydligare i dessa.

– Var och en är skyldig att agera så att man skyddar andra och sig själv mot spridning av covid-19. Alla ska tänka igenom sina handlingar och göra val för att minska risken för smittspridning, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Många har undrat hur vi kan fira högtiderna under jul- och nyårshelgerna.

– Fortsatt gäller att endast träffas i en mindre krets, de du bor med eller några få vänner och närstående. Det gör att stora julfiranden med flera generationer och nyårsfester med många vänner inte kan genomföras i år, säger Stephan Stenmark.

Att inte få träffas som vanligt kan skapa oro och en känsla av ensamhet hos många. Regionen skriver att det är viktigt att hitta alternativa lösningar för att hålla kontakten.

Annons

– Visa omtanke till varandra. Hitta digitala sätt att umgås, ring det där samtalet till en vän eller släkting du tror känner sig ensam. Personer utanför din mindre krets kan du träffa utomhus om ni håller avstånd till varandra, fortsätter Stephan Stenmark.

Det är viktigt att undvika miljöer med trängsel, så julhandeln behöver se annorlunda ut i år. Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka smittspridning.

– Den som reser ska ta ansvar för att undvika nya kontakter både under resan och på resmålet. Får du symtom på covid-19 när du befinner dig på annan ort ska du kunna isolera dig där eller ta dig hem utan att vara nära andra, säger Stephan Stenmark.

Annons

Fortsatt allvarligt läge i länet

Enligt Region Västerbotten ökar inte smittspridningen i samma takt som tidigare, men antalet nya fall av covid-19 som bekräftas i länet är ungefär lika många varje vecka.

Sedan i går har 251 nya fall bekräftats. 23 personer med covid-19 vårdas på sjukhus i länet, varav 4 på intensivvårdsavdelning. Läget inom vården är fortsatt ansträngt.

Ytterligare två personer har avlidit. Totalt rör det sig nu om 60 personer i länet.

Nya beslut i regionstyrelsen

Regionstyrelsen beslutade i går att sänka egenavgiften för eget resande till och från vårdbesök för personer över 70 och de som riskerar att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Annons

Förhoppningen är att fler ska välja annat färdmedel än kollektivtrafik och därigenom minska smittspridningen. Sänkningen gäller till och med den 15 februari 2021.

Under pandemin har patienter uppmanats att boka om sitt besök hos vården eller tandvården vid symtom på covid-19. I våras beslutade styrelsen att tillfälligt slopa avgiften för besök som avbokats mindre än 24 timmar innan den bokade tiden, men återinfördes tidigare under hösten. Nu har regionstyrelsen slopat avgiften på nytt.

– Det är två beslut vi hoppas ska kunna bidra till att minska smittspridningen, utan att den enskilde drabbas ekonomiskt, säger ordförande Peter Olofsson (S),

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons