Annons
  • Anders, Isac och Anton Lindgren i verkstaden i Ersmark.
  • Anton visar upp lite av programvaran de använder.
  • Navdynon är speciell och har importerats från USA.
  • De håller till samma lokaler som Daco och Lööve Balkong.

Unga bröder bakom företag på frammarsch: ”Har visionerna och viljan – jag är jätteimponerad”

NÄRINGSLIV Bröderna Isac och Anton Lindgren må vara unga, men det hindrar dem inte för att satsa stort som företagare. "De kan göra allt som går att göra i en bildator", säger pappa Anders.

Annons

Familjen Lindgren bor i Kåge. 18-årige Isac går på teknikprogrammet och 22-årige Anton läser till maskiningenjör, som också Isac tänker göra efter gymnasiestudierna.

Bröderna introducerades tidigt för tjusningen med motorer. När Anton var i tonåren byggde de en egen A-traktor – med fulltrycksturbo och 300 hästar – tillsammans med pappa Anders. Han har alltid varit mån om att överföra sina kunskaper till barnen.

– Jag sade ”bygger inte ni så bygger inte jag”, berättar han i verkstaden i Ersmark.

Det är här som de unga bröderna driver företaget Dynamic Performance parallellt med studierna, sedan snart ett år tillbaka. De har blivit framgångsrika, bland annat genom att omprogrammera styrboxar och göra om vanliga bilar till A-traktorer.

De märker hur populärt det är nu, ibland kan de få över tio förfrågningar per dag, men just nu jobbar bröderna mest med gatbilar, driftingbilar och rallycrossbilar.

Annons

– Men det blir mer och mer vanliga bilar vi jobbar med, genom mappning och optimering av motorer. Enkelt förklarat så går vi in i bilarnas datorer och justerar parametrar för att få en så effektiv förbränning som möjligt, förklarar Anton.

Med andra ord kan de både sänka bränsleförbrukningen och höja motorns effekt.

Importerad, speciell utrustning

De jobbar med programmeringsutrustning i framkant och en navdyno (bromsbänk) som klarar drygt 2 000 hästar. Trion berättar att utrustningen är unik ovanför Umeå.

– Vi bestämde oss för att köpa riktiga grejer direkt. Vi importerade från USA och fick utrustningen i november förra året. Vi flyttade in i lokalen i december, säger Anders.

De är också mobila, arbetsområdet sträcker sig från Lövånger till finska gränsen.

Annons

Allt som går att göra i bildatorn

När studierna är över planerar bröderna hänge sig åt företaget på heltid. Nu i vinter tänker de konstruera bromsbänk för skotrar för att kunna mäta effekten på mattan.

Pappa Anders har hjälpt till under uppstarten, men han ger all beröm till sönerna.

– De kan göra allt som går att göra i en bildator. De kan till exempel mäta allting som folk vill veta inför en besiktning. De har också visionerna och viljan, de gör allt från att skapa hemsidor till att fakturera. Jag är jätteimponerad, berättar Anders stolt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons