Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå lasarett. Pressbild: Region Västerbotten

Nu rekommenderas munskydd på Skellefteå lasarett: ”Ska inte utsättas för onödiga risker”

NYHETER Munskydd läggs till som en ytterligare åtgärd för att minska risken att smittas av covid-19 i vården. I ett första skede gäller rekommendationen endast personal på Skellefteå lasarett och NUS, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Antalet bekräftade fall med covid-19 fortsätter att öka i länet. Den senaste tiden har Vårdhygien utrett flera smittspridningar av covid-19 mellan personal i vården.

– Rekommendationerna vi tar fram är främst till för att minska risk för att någon vårdpersonal sprider smitta till patienter eller någon annan medarbetare. Det förekommer att man insjuknar och därför lämnar sitt arbetspass, eller att man insjuknar någon timme efter man avslutat ett arbetspass och då kan man ha varit smittsam innan man insjuknat, säger hygienöverläkare Anders Johansson.

Om vårdpersonal alltid har munskydd minskar risken för att en person sprider viruset innan symtomen kommer. Många andra länder har länge haft detta som standard.

Annons

Ytterligare en åtgärd

Sedan tidigare har besökare och personal på vård- och omsorgsboenden i Umeå kommun rekommenderats att bära munskydd under oktober och november.

Även personal som ska utföra influensavaccination bör använda munskydd.

– Denna åtgärd blir ett komplement till alla andra åtgärder som redan är i bruk, där att hålla fysiska avstånd även på jobbet och att vara hemma när man är sjuk är de, i sammanhanget, allra viktigaste, berättar Anders Johansson i pressmeddelandet.

– Det får inte bli så att munskydd ersätter följsamhet till dessa åtgärder, säger han.

Annons

Diskuterar skärpta råd

Region Västerbotten skriver att de arbetar kontinuerligt på många olika sätt med säkra patientmöten. Vårdhygien och smittskyddsenheten inom Region Västerbotten tar löpande nya beslut och rekommendationer baserat på smittläget i länet.

– När patienter kommer till oss för att få vård ska de inte utsättas för onödiga risker att bli smittade av covid-19, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa.

Region Västerbotten har börjat diskutera möjligheten att införa skärpta råd till allmänheten. Det är Folkhälsomyndigheten som i så fall fattar ett sådant beslut.

Annons

– Vi har skickat en första signal att vi vill inleda en dialog om nya skarpare allmänna råd. Just nu gäller samma rekommendationer som tidigare men det viktigaste är att vi alla försöker träffa färre människor utanför de vi bor med eller måste träffa på arbetet, avslutar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons