Annons
Baserat på pressmeddelande
Heimdalls hälsocentral i centrala Skellefteå. Foto: Arkivbild

Tio medarbetare på hälsocentral i Skellefteå smittade – kraftig ökning i länet: ”Mycket oroande”

NYHETER Förra veckan bekräftades 632 personer med covid-19 i länet. Av dessa arbetar tio på Heimdalls hälsocentral i centrala Skellefteå, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Tio medarbetare på Heimdalls hälsocentral i Skellefteå har bekräftats med covid-19.

– Under slutet av förra veckan och under helgen har personal testats positivt. Direkt personalen bekräftades positivt vidtogs försiktighetsåtgärder som vi utarbetat med Vårdhygien Västerbotten, säger närsjukvårdsområdeschef Camilla Andersson.

Heimdalls hälsocentral avbokar patienter som är bokade under måndag och tisdag, i första hand, och alla anställda på hälsocentralen provtas ytterligare en gång.

– Vi testade även hela personalstyrkan under förra veckan, säger Camilla Andersson.

Ledningen inom närsjukvårdsområde Skellefteå har haft en nära dialog med Vårdhygien och regionens smittskyddsenhet, i syfte att säkra patientsäkerheten.

Annons

– Just nu ringer vi alla patienter som är bokade och går att skjuta på, vi erbjuder just nu bara akut verksamhet och provtagning. Även vaccinationerna är inställda under början av veckan, vi kan inte riskera att riskgrupper kommer till Heimdall just nu.

De som har en tid bokad som påverkas av detta kommer bli personligen kontaktade.

Mycket oroad över utvecklingen

Generellt i länet ökar antalet bekräftade fall kraftigt, skriver Region Västerbotten. Smittspridningen ska framförallt förekomma bland invånare mellan 19 och 59 år.

Ökningen sker i hela länet men störst förändring finns i södra Lappland.

Annons

Åtta personer vårdas just nu på sjukhus i länet på grund av covid-19; fyra personer på Skellefteå lasarett, två på Lycksele lasarett och två patienter är inneliggande på NUS.

I samtliga av regionens tre städer pågår smittspårningar bland personal inom vård och omsorg. Det rör både sjukhus, hälsocentraler och kommunens boenden.

– Den snabba ökningen är mycket oroande. Alla i samhället måste strikt följa alla råd och rekommendationer som ges, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Stanna hemma – spara kapacitet

Trycket på vården ökar kopplat till ökningen av bekräftade fall. Det är av yttersta vikt att hjälpa till att bromsa smittan genom att stanna hemma – både när du provtagits, väntar på svar och om du bekräftats smittad – för att spara kapacitet till vården.

Annons

– Under förra veckan analyserades rekordmånga prover, drygt 10 000 stycken. För att kapaciteten ska räcka till är det viktigt att bara de med symtom eller de som har uppmanats att testa sig via en smittspårning tar prov, säger Stephan Stenmark

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons