Annons
Baserat på pressmeddelande
Pressbild: Region Västerbotten

Tandborstning innebär tjat och bråk för många föräldrar – app kan underlätta

HÄLSA För att hjälpa barnfamiljer att hålla koll på barnens tandborstning har Folktandvården gett appen "Rocka munnen" en uppdatering, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Under flera år har kariesskador i mjölktänder ökat stadigt. Det finns flera orsaker. Att kosten generellt innehåller för mycket socker, att det dyker upp fler söta produkter riktade till små barn och att egenvården har försämrats kan vara viktiga faktorer.

Men enligt Svenskt kvalitetsregister för karies och parodontit är trenden bruten. 2019 minskade förekomsten av karies hos 6-åringar, men det finns regionala skillnader.

Egenvården är viktigast

Region Västerbotten att det är sakerna man gör i vardagen, goda kostvanor och daglig tandborstning med fluortandkräm, som håller tänderna friska. Men för många föräldrar är det kämpigt att genomföra den dagliga rutinen med sina barn.

Enligt en undersökning som Folktandvården beställt från Kantar Sifo anser 40 procent av föräldrar med barn mellan 2 och 5 år att tandborstning handlar om tjat och bråk.

Annons

Spöka till tandborstningen

För att hjälpa föräldrar med barnens tandborstning finns appen Rocka munnen. I den guidas barnen genom en två minuter lång tandborstning av figurer i ett rockband. Lagom till Halloween kommer nu en ruskig version där bandets scen förvandlats.

Karin Sunnegårdh-Grönberg är tandvårdsstrateg vid Region Västerbotten.

– Tänder är värdefulla och viktiga för både människor och vampyrer! Vanan att sköta om sina tänder är en gåva alla kan ge till sina barn. Spana in Folktandvårdens app Rocka munnen och etablera goda värdefulla vanor tillsammans, uppmanar hon.

 

HÄLSA Halloween är tillsammans med påsken och julen våra största godishelger. Under helgen är det extra viktigt att hålla koll på barnens tandborstning. För att hjälpa barnfamiljer med det har Folktandvården gett tandborstningsappen ”Rocka munnen” en uppdatering, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons