Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pexels / Region Västerbotten

Vill höra röster från nyblivna och blivande mammor i länet: ”En viktig del i utvecklingsarbetet”

NYHETER Kvinnors röster behövs i utvecklingen av hälso- och sjukvården. Under drygt två års tid kommer gravida och de som nyss har fött barn i Västerbotten ha möjlighet att dela med sig av sina upplevelser och erfarenheter av vården och sin egen hälsa. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Hur upplever kvinnor sin egen hälsa? Vården under graviditeten och vid förlossning? Hur bemöts de av personalen och hur känner de sig ett år efter förlossningen? Det är några av frågorna i den nya graviditetsenkäten, som lanseras i morgon torsdag.

– Det här blir vårt sätt för att ta reda på vad kvinnorna tycker och behöver, förklarar Maria Lindqvist, vårdutvecklare och forskare vid Centrum för obstetrik och gynekologi vid Region Västerbotten och Umeå universitet, i pressmeddelandet.

– Vi får reda på både sådant som är bra och sådant som behöver förbättras så att kvinnor och deras familjer kan känna sig trygga hela vägen – före, under och efter graviditet. Jag hoppas att alla tar möjligheten att göra sin röst hörd och bidra.

”En chans att berätta”

Graviditetsenkäten går ut via 1177.se och består av tre delar. Den skickas till de som:

Annons

• Är i graviditetsvecka 25.
• Har fött barn för åtta veckor sedan.
• Har fött barn för ett år sedan.

Kvinnor som är i graviditetsvecka 25 får alla delarna av enkäten. Om man exempelvis den 1 oktober 2020 har fött barn för ett år sedan så får man bara sista delen.

– Ju fler som svarar desto större underlag får vi. Det här är en chans att berätta hur resan från graviditet till tiden efter förlossning har varit, berättar Hanna Nyström, vårdutvecklare och samordningsbarnmorska vid Region Västerbotten.

På 1177.se. är det viktigt att logga in och fylla i sina kontaktuppgifter för att ta del av enkäten. För att få en påminnelse när det är dags att delta måste aviseringar klickas i.

Annons

Bakom initiativet med enkäten står SKR. Resultatet ger Region Västerbotten möjligheter att fortsätta att utveckla vården kring graviditet och förlossning i länet.

– Det är viktigt att få återkoppling på sitt arbete och tack vare graviditetsenkäten kan vi ta vara på kvinnornas synpunkter och erfarenheter. Deras röster är en viktig del i utvecklingsarbetet för en jämlik och personcentrerad vård i hela landet, säger Hanna.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons