Annons
Bilder från polisens spaningsarbete under förra inbrottsvågen. Foto: Polisen

Felaktiga bilden av tjuvarna – och viktiga vändningen i inbrottsvågen: ”Har kanske fått kalla fötter”

NYHETER Stefan Pettersson och Per Helmersson om bilden av tjuvarna och polisens arbete för att få stopp på inbrottsvågen: "Även om allmänheten inte har uppfattat det så har vi varit där"

Annons

Sommarens inbrottsvåg har drabbat ett stort antal hushåll i Norr- och Västerbotten.

Om inbrotten fortsätter är vi snart uppe i ett hundratal misstänkta fall. Det berättar polisen Stefan Pettersson på fredagen. I helgen har polisens särskilda insats mot tjuvarna pågått i två veckor – och nu har en betydelsefull vändning skett.

– Vi har en markant nedgång av nya ärenden som kommer in. De har kanske fått kalla fötter, berättar polisen Per Helmersson, som leder insatsen, på måndagen.

Under de första två nätterna av insatsen genomförde polisen trafikkontroller på alla stora vägar. Därefter har de istället utgått från orterna där inbrotten har skett.

Inbrottsvägen har drabbat familjer i bland annat Malå, Norsjö, Boliden och Byske. Polisen har inte skyltat med sin närvaro på orterna, utan bedrivit spaning i civila kläder och fordon. Stefan tror inte att folk har sett alla poliser som varit i rörelse.

– Även om allmänheten inte har uppfattat det så har vi varit där, berättar Stefan.

– Vi har haft mycket personal ute. Det har verkligen gjorts en satsning, säger Per.

Annons

Polisens bild av tjuvarna

Polisens bild av gärningspersonerna är att de kommer från utlandet och är ganska många, eller har varit ganska många. Detta eftersom inbrott har skett på olika platser vid ungefär samma tidpunkt. Stefan tror att det kan röra som om cirka tio personer.

– Det är ingen liga, förmodligen är det olika konstellationer som använder liknande tillvägagångssätt. Antingen bryter de upp fönstren i villorna, krossar dem, plockar bort dem eller använder en borr. Vi vet också att de inte syns, berättar han.

Det betyder att inbrottstjuvarna troligen gör ett gediget förarbete innan de slår till.

– Ingen av målsägandena har varit hemma när de har varit där, berättar Per.

Invånarnas bild av tjuvarna

Många tips har kommit in och polisen efterlyser många fler. Det kan vara iakttagelser av personer och fordon som uppehåller sig på en viss plats, eller syns passera.

Annons

Ibland ska tjuvarna ha gått eller cyklat den sista biten fram till brottsplatsen. Flera inbrott har föregåtts av cykelstölder, därför är det viktigt att anmäla sådana direkt.

Stefan uppmanar även allmänheten att vara observant på mindre uppenbara saker.

– Vi kan tipsas om en vit skåpbil som står parkerad i skogen, men inte en vanlig grå passat som till exempel står parkerad på en byggarbetsplats, berättar han.

– Man har ofta en föreställning om vad det är man ska titta efter. Det är folk med ögonbindlar som kör runt i utlandsregistrerade skåpbilar ungefär, fortsätter han.

Det är alltså Björnligan-typer som folk tittar efter?

– Ja, som går runt och lyser med stora ficklampor och allting, men det gör inte de här.

Annons

Per instämmer och säger att det är viktigt att inte bli låst sin föreställning.

– De här smälter in ganska bra i samhället. De går inte runt i balaklavor, säger han.

Polisen fortsätter jobba brett

Polisen samarbetar över länsgränsen mot Norrbotten i jakten på tjuvarna. Helgens arbete har inte resulterat i några frihetsberövanden – men jakten fortsätter.

– Utredningsarbetet fortsätter på bred front. Vi jobbar för att få en tydligare bild av gärningspersonerna och kunna lagföra dem, säger polisinsatschef Per Helmersson.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons