Annons
Så sent som under natten till tisdag kunde polisen avbryta ett misstänkt inbrottsförsök i Malå.

Ännu fler inbrott: Länets poliser kraftsamlar i särskild insats – läs om tjuvarnas tillvägagångssätt

NYHETER Ännu fler villainbrott har anmälts till polisen i länet under de senaste dagarna. Sedan den 10 augusti rör det sig om ett trettiotal totalt. Det finns tecken på att vissa inbrott hänger ihop.

Annons

Polisen meddelar att det inte är klarlagt att samtliga inbrott har ett samband. Lars Westermark, chef för lokalpolisområde Skellefteå, konstaterar att det sammantaget rör sig om ett stort antal ärenden. Inbrotten är även spridda över olika orter i länet.

– Många människor har drabbats och det är oerhört kränkande att få sitt hus genomsökt av tjuvar så att säga. Vi ser också att många andra känner en oro för att drabbas av inbrott i hemmet, berättar Lars Westermark på polisens hemsida.

Polisen har nu samordnat resurser från hela Västerbotten i en särskild insats. Både för att hantera de många pågående förundersökningar och söka eventuella samband – och för att samla den yttre verksamheten, förhindra nya brott och göra gripanden.

Annons

– När vi tidigare haft besök av kringresande ligor så har de begått ett antal brott och sedan snabbt lämnat landet. Nu har vi haft ett stort antal brott över en lång tid. Det tyder på att gärningspersonerna finns kvar i landet, alternativt har en lokal förankring. Vi kan inte utesluta att det rör sig om flera ligor, säger Lars Westermark.

Lyckades avbryta försök

Genom polisens närvaro i Malå kunde ett nytt misstänkt inbrottsförsök avbrytas under natten till tisdag. I ett villakvarter fick en polispatrull syn på två personer.

– Personer som vände och sprang direkt de märkte att de var iakttagna. Vi har sökt i området, dock utan att anträffa dem men vårt arbete fortsätter, säger Westermark.

Polisens fortsätter nu med sin samlade insats, som kommer att anpassas efter hur förundersökningarna går framåt och hur situationen med villainbrotten utvecklas.

Annons

Liknande tillvägagångssätt

Likheter har konstaterats vid flera av inbrotten. Flera händelser har skett nattetid, men gärningspersonerna kan även röra sig i områdena under andra tider på dygnet.

Den sista biten fram till brottsplatsen verkar gärningspersonerna i vissa fall ha kommit till fots eller på cykel. Polisen skriver att flera inbrott har föregåtts av en cykelstöld i lokalområdet – och att det därför är extra viktigt att anmäla cykelstölder.

Framför allt är det guld och kontanter som har stulits från bostäderna. I flera av fallen har värdesaker stulits trots att de har förvarats i säkerhetsskåp eller vapenskåp. Gärningspersonerna har haft verktyg för att på olika sätt bryta sig in i skåpen. Enligt polisen har de även vält omkull tunga skåp för att lättare kunna ta sig in i dem.

Annons

Uppmanar allmänheten

Vid misstanke om inbrott bör ingen gå in i bostaden innan polisen har gjort en brottsplatsundersökning, så att eventuella spår på brottsplatsen inte förstörs.

Många tips har kommit in till polisen, men de välkomnar många fler. ”Allt är av intresse”, skriver polisen på sin hemsida. Den som vill lämna uppgifter kan nå polisen via telefonnummer 114 14. Vid ett pågående brott är det nummer 112 som gäller.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons