Annons
En teknisk undersökning efter ett inbrott. Foto: Polisen

Nya larm om inbrott till polisen: ”Sommaren högsäsong för tjuven”

NYHETER Polisen har fått in anmälningar om inbrott på olika håll i region Nord. Kommer du ihåg hur du skyddar dig? Polisen tipsar.

Annons

Polisen har gjort en 52 sekunder lång film som snabbt ger några korta tips.

– Nu under sommaren är det högsäsong för tjuven, inleder polisen i filmen.

Ett av de mest effektiva sättet att skydda sig mot tjuven är grannsamverkan, när man hjälper varandra och ser om varandras egendom när någon är bortrest. Observanta grannar spelar även en viktig roll när polisen ska klara upp de inbrott som ändå sker.

Ett annat stående tips är att framställa det som att någon är hemma, även om det inte är så. Exempelvis genom belysning. Smarta installationer kan styras på distans och det finns strömbrytare med timers för både inomhus- och utomhusbruk.

Annons

När det börjar vara mörkt är det bra om lampor tänds vid olika tillfällen. Det är även bra om någon tar in posten, en granne kanske även kan parkera en bil på uppfarten.

Polisen: ”Här är några konkreta tips”

  • Samverka med dina grannar. Prata med dem om när du tänker resa bort och samarbeta med ökad tillsyn i boendeområdet.
  • Var vaksam på obekanta fordon eller personer som rör sig i närområdet. Gärningsmännen kommer oftast gående den sista biten till brottsplatsen.
  • Ett fordons registreringsnummer kan vara helt avgörande för polisen. Försök därför alltid att notera det och inkludera denna uppgift när du tipsar polisen.
  • Anmäl gärna din iakttagelse till polisen via det här tipsformuläret, eller ring 114 14. Vid pågående brott ska du alltid ringa 112.
  • Fotografera gärna misstänkta personer, fordon eller föremål. Du kan sedan skicka in bilderna till polisen, bland annat genom tipsformuläret.

Källa: Polisen

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons