Annons

Majspåsen ska fasas ut i Skellefteå: ”Papperspåsen ett bättre alternativ”

NYEHETER Med start i oktober ska de nuvarande majspåsarna succesivt bytas ut. Det har samhällsbyggnadsnämnden beslutat.

Annons

Beslutet togs vid samhällsbyggnadsnämnden möte på måndagen.

Förra hösten inleddes ett projekt där majspåsen byttes ut mot papperspåsar på Morön och Morö Backe i Skellefteå. Det pågick till i mars och har sedan utvärderats i en enkät, som har skickats ut till hushållen som har deltagit i projektet.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen upplever 55 procent papperspåsen som likvärdig eller bättre än majspåsen, medan 45 procent tycker majspåsen är bättre.

– Vi är hela tiden ute efter att förbättra och testa nya miljövänliga alternativ, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sara Keisu i pressmeddelandet.

Annons

Vidare ska hushållens inställning till papperspåsen ha ändrats under projektets gång.

46 procent ska ha fått en bättre uppfattning om påsen. 16 procent uppges ha fått sämre uppfattning och 38 procent ska inte ha ändrat sin uppfattning.

Inte lika miljövänlig

Skellefteå kommun skriver att majspåsen har varit ett uppskattat emballage för matavfall eftersom den är tät, smidig och lätt att förvara. ”Men den är gjord av en stor del fossil plast och är inte lika miljövänlig som papperspåsen”, fortsätter kommunen.

Annons

Ekonomiskt ska papperspåsen och påsen gjord av majsstärkelse vara likvärdiga.

– Men ur miljösynpunkt är papperspåsen ett bättre alternativ, säger Stefan Johansson, avdelningschef för vatten och avfall, i pressmeddelandet.

Några av hushållen som har deltagit i projektet också kunna tänka sig byta till papperspåsen av hänsyn mot miljön, enligt Skellefteå kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons