Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay / Jan Alfredsson, Region Västerbotten

Färre intensivvårdas på sjukhus i Västerbotten: ”Den här utvecklingen vill vi absolut behålla”

NYHETER Utvecklingskurvan ser bra ut för Västerbotten, med färre nya fall, färre som intensivvårdas på sjukhus och positiva rapporter från flera äldreboenden, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

– Den här utvecklingen vill vi absolut behålla. Därför måste vi hålla ut ett bra tag till, säger Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Det är genom att följa de allmänna råden – stanna hemma om man är sjuk, hålla distans till varandra och tänka på att tvätta händerna – som smittspridningen minskar.

– När man tittar på siffrorna kan man se att vi i Västerbotten hittills har varit bra på det, säger Gunilla Persson.

I Västerbotten är det enligt Region Västerbotten i dagsläget 470 bekräftade fall av covid-19. Nio personer vårdas på sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelning.

Det är totalt sett 25 avlidna i länet, varav nio på äldreboenden.

”Smittan stannat av”

Det pågår fortfarande smittspårning och personer som är isolerade vid fyra äldreboenden. Vid åtta äldreboenden har smittan stannat av och inga nya fall har konstaterats på flera veckor.

Annons

Det kan enligt Gunilla Persson tillskrivas att man har varit bra på att upptäcka symptom hos personal och boende, personer med symptom har isolerats, man har använt skyddsutrustning och varit generösa med provtagning.

– På vissa boenden sker det med hjälp av mobila team som kör ut, tar prover och lämnar in till labbet, så att det ska gå så snabbt och smidigt som möjligt, säger Gunilla Persson.

Kommunernas arbete görs i samråd med sjuksköterskor och läkare på Vårdhygien.

Råd för äldre

De senaste månaderna har varit en tuff period för många, särskilt de äldre som kan känna sig mer isolerade och ensamma.

– Det är viktigt att man tar hand om sig själv, försöker ha regelbundna vanor, men även att man kommer ut och röra på sig. Det är viktigt att fortsätta ha ett umgänge med anhöriga och vänner, men på ett säkert sätt, utomhus och på säker distans, säger Gunilla Persson.

Annons

Råd för hur man som äldre ska göra för att må bra kommer i brevlådan till alla som är 70 år och äldre i juni. Där hittar man information om vart man kan vända sig om man till exempel har frågor eller vill ha stöd. Kampanjen är ett samarbete mellan Region Västerbotten, Länsstyrelsen och Svenska kyrkan och kommer även att finnas på vissa minoritetsspråk.

– När det gäller de unga är det här ett år där många kan känna att de har berövats tillfällen att träffa kompisar och släkt, fira studenten, gå på bal och så vidare. Men det är ju inte så att man måste ställa in allt, men behöver bara ställa om, säger Gunilla Persson.

Exempel på det är att träffas digitalt, i mindre grupper och tänka på att hålla distansen.

Beta av köerna

För vårdens del är det inte bara det som är covid-19-relaterat som påverkas. Köerna har ökat på andra håll inom vården när fokus och resurser har legat på att hantera pandemin.

Annons

Många operationer har ställts in, dels på grund av att personalen behövts på andra håll, dels på grund av bristen på narkosläkemedel.

– Belastningen på sjukvården har den senaste tiden varit relativt stabil, så nu tittar vi på vad vi kan göra innan semestern för vård som har fått stiga åt sidan under den här perioden, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

– Samtidigt måste vi ha en beredskap för om smittan blossar upp igen. Men planen är att komma igång rejält med ordinarie vård direkt efter sommarsemestrarna, säger hon.

Planen är att komma igång rejält med ordinarie vård direkt efter sommarsemestrarna.

Man har ändå under de senaste månaderna kunnat göra vissa operationer inom Region Västerbotten, bland annat har man kunnat utföra i princip all inbokad cancerkirurgi.

Regionen tittar även på möjligheten att anlita externa vårdgivare i Västerbotten för att hantera vårdköerna.

För att minska trycket på vården i höst är det viktigt för patienter att komma till inbokade besök.

– Vi har en säker hantering och extremt liten smittspridning. Så om man inte har symptom på covid-19 är det viktigt att komma så att vi inte ytterligare bygger på köerna, säger Brita Winsa.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons