Annons
Lärare och elever från teaterutbildningen medverkade i Västerbottensteaterns föreställning "En Julsaga" 2016. Arkivbild: Patrick Degerman

Teaterutbildning kommer tillbaka: ”Roligt att intresset är så stort”

SKOLA I höst startar en teaterklass på estetiska programmet på Anderstorpsgymnasiet – för första gången på tre år.

Annons

André Ahlard, det estetiska programmets rektor, berättar i ett pressmeddelande att sökintresset varit så stort att de kan starta en teaterklass igen.

– Vi har en fantastisk teaterutbildning i Skellefteå. Eleverna får med sig så många användbara förmågor och färdigheter som gör dem konkurrenskraftiga på framtidens arbetsmarknad. Därför är det extra roligt att intresset är så stort.

Vi har en fantastisk teaterutbildning.

För Västerbottensteatern är Anderstorpsgymnasiet en värdefull plantskola. Många tidigare teaterelever har gjort praktik på teatern och fått erfarenhet på scenen.

Annons

Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern, hoppas och tror att någon av teatereleverna kommer att stå på scenerna i Sara Kulturhus i framtiden.

– Vi känner ett ansvar att ge eleverna chansen att få vara med i våra produktioner när det finns möjlighet. Det är otroligt kul att se hur de utvecklas under utbildningen. Samarbetet ger teaterlinjen en direkt branschanknytning som vi tror är unik för Sverige och borgar för en konstnärlig utbildning på hög nivå, säger han.

Otroligt kul att se hur de utvecklas.

Ett komplett program igen

Med återinförandet av utbildningen finns det återigen fem utbildningar på estetiska programmet: teater, bild och formgivning, dans, estetik och media samt musik.

Annons

Tilda Eriksson, en eleverna som går ut teaterutbildningen i år, är glad över nyheten.

– Jag har fått bättre självförtroende och självkänsla under utbildningen. Vi lär oss saker som är väldigt användbara i livet oavsett om vi ska fortsätta med skådespeleriet efter gymnasiet eller inte, säger hon i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons