Annons

Lars Lindberg: ”Lindvalls resa är imponerande”

SPORT Inte sedan Skellefteå gick upp i SHL har de haft en förstamålvakt som vunnit målvaktsligan gällande räddningsprocent, men nu ser Gustaf Lindvall ut att gå mot den segern.

Annons

Tänka sig, för bara några år sedan stod Gustaf i Arlanda Wings i division I, hoppade mellan lån i ettan och fick göra matcher med J20. En påminnelse om att den snabbaste vägen inte alltid är den bästa.

Varför är det då relevant? Jo, för om det är något som alla hockeymänniskor lärt mig genom åren är det att det laget som har den bästa målvakten ofta lyfter pokalen i slutet av säsongen. Målvaktens roll i dagens hockeyvärld är essentiell. Den är monumentalt viktig.

Och inför årets säsong ställde Skellefteå AIK en fråga till Gustaf Lindvall. Mantas Armalis värvades till Västerbotten som en förstemålvakt men inför årets säsong skulle han tvingas att genomföra en diskussion och utöver att man lånade in Oscar Östlund så förstod alla att det var Lindvall som skulle få den chans han aldrig tidigare fått till 100 procent. Han skulle få bära förstaspaden i Skellefteå AIK, hans moderklubb där resan började.

Hockeyexpertisen var överens. Det skulle inte hålla, men Skellefteå AIK stod på sig och gav Lindvall chansen att gå från körsångare till att själv rocka showen. Redan tidigt under säsongen kunde man se tendenser till Lindvalls förbättrade stabilitet. Han hade insett att det här var hans chans att bevisa sig, sin chans att stegra från en bra SHL-målvakt som gör ett okej jobb till att stå de stora matcherna. Just nu när det här skrivs skulle jag nog säga att Gustaf Lindvall är ligans bästa målvakt. En målvakt som kan ge Skellefteå chansen i varje match när det vankas slutspel. Och resan han har tagit dit är oerhört imponerande. Skellefteå sa klart och tydligt att i år skulle han få chansen att lämna skuggan, stå mitt i rampljuset, skottgluggen och vara den som Tommy Samuelsson och Krister Holm skulle anförtro sig till.

Annons

Och som det har slagit ut. Jag är relativt övertygad om att landslagsledningen har sett allt som han har utfört och jag tror att innan säsongens slut har Lindvall fått testa på landslagsspel i någon form.

Det är märkligt det där. Hur ett förtroende, en chans och ledare som tror på en människa kan få någon att växa. Jag vet inte exakt vilken resa Gustaf har genomgått, men jag vet att så bra som han är nu – det har han aldrig varit.

Och den gemensamma hockeyexpertisen i Sverige var tidigare överens. Skellefteå skulle inte kunna vinna eller vara i toppen av tabellen med Gustaf Lindvall som förstemålvakt. Nu är han den målvakt som räddar flest puckar i hela ligan. Lindvalls resa har börjat, frågan är var den slutar. Det jag vet är att den hittills har varit ruskigt imponerande.

Lars Lindberg
Idrottstokig sportkommentator med rötterna i Myckle, Skellefteå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons