Annons

Bildspel: Med havet som naturlig tavla • ”Man måste komma in för att förstå hur det ser ut”

BOSTAD Från utsidan ser huset ut som tre sjöbodar som står tätt intill varandra – men väl där inne väntar en sammansatt bostad med två sovrum, loft, badrum och kök.

Annons

Förra hösten var Torbjörn och Solveig Hedlund ute på promenad längs havet med några vänner. Efter en stund kom de fram till området där Hamnviken Fastigheter håller på att färdigställa ett antal havsnära tomter i Söderbodan utanför Östanbäck.

– Vi hade inte tänkt köpa något fritidshus men när våra vänner pekade på det här och sa att det nog var till salu så kände vi direkt att det var intressant, berättar Torbjörn när jag kommer på besök denna måndag i början av oktober.

”DÄR SKULLE JAG VILJA BO”

Huset de kollade på var uppsatt som ett visningshus och bara delvis färdigställt, men det var tillräckligt för att Torbjörn och Solveig skulle måla upp en bild om hur de skulle trivas där.

– Beläget nere vid vattnet, nära skogen med naturen inpå knuten – där skulle vi vilja bo. Vi såg det som en gudagåva, säger Torbjörn.

Annons

De visste inte om huset var ledigt – men redan samma natt bestämde de sig för att gå vidare med planerna om möjligheten fanns.

– Det fanns en annan intressent men de backade ur och då stod vi först på kö, säger Solveig.

Bara några veckor efter promenaden längs stranden hade de skrivit på kontraktet, och vid midsommar 2019 sov de sin första natt i huset.

– Det känns helt fantastiskt och vi är verkligen nöjda. Vi har en lägenhet i stan också, men där har vi inte varit många dagar sedan midsommar, säger Torbjörn.

SJÖBODAR

Huset är som nämnt utformat för att efterlikna sjöbodar, och även materialvalen har gjorts för att kännas naturnära. Stommen är byggd i korslimmad gran från Bygdsiljum och golvet är slipad betong med grus i.

– Det är verkligen en läcker design. Träet känns ordentligt och golvet är häftigt. Min dotter sa även att det är väldigt modernt, säger Solveig och ler.

Annons

Huvudbyggnaden består av 87 kvadratmeter boyta samt ett 31 kvadratmeter stort loft som Torbjörn och Solveig ännu inte inrett. Utöver det finns en sovstuga på 20 kvadrat med 11 kvadrats loft, och ett garage som är 25 kvadratmeter.

– Man får bygga ett max antal kvadratmeter utifrån hur stor tomten är, så vi har försökt maximera användningsområdena, säger Solveig.

SOM EN TAVLA

En iögonfallande detalj i huset är de stora fönster som vetter mot havet.

– Det är som en ny tavla varje dag. Vi älskar den delen. Så harmoniskt, säger Solveig.

Annons

Hittills har de bara bott här på sommaren – men Solveig och Torbjörn ser fram emot att fira jul i huset.

– Vi tror att det kommer bli riktigt mysigt här ute, säger Solveig.

Johan Fjellström, tidigare Skelleftebo och anställd arkitekt på Arkinova, ligger bakom husens utseende.

Ni är inte rädda för att vintern kan vara tuff vid havet?

– Vägen plogas varje dag och vi har garage, en kamin och golvvärme så jag hoppas att vi ska klara oss. Men vi har inte upplevt vintern än så vi måste återkomma om den frågan, säger Torbjörn och ler.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons