Annons

Jubilerande Krutov håller fortfarande – spelar mer än någonsin: ”Sjukt kul att underhålla”

NÖJE Trots att det är 20 år sedan Krutov bildades håller partybandet fortfarande ihop – och spelar nu mer än någonsin.

Annons

Historien om Krutov började på Skellefteåfestivalen 1999. Roger Carlsson, Jarmo Aimoson, Thomas Ask och dåvarande medlemmen Tomas Lidström var där som gäster – och fick syn på partybandet Skåpmat som underhöll från en av tältscenerna.

– Alla dansade, folk stod på borden och det var allmänt riktigt bra stämning. Vi hade sedan tidigare ett band som bestod av lite olika konstellationer, men vi hade aldrig funderat på att spela partymusik på det här viset, berättar Roger Carlsson.

Istället för att uteslutande spela rock, som de gjort tidigare, började de nu plocka in andra genrer i sin repertoar.

– Vi funderade på vad vi trodde att publiken skulle gilla, och övade in dessa låtar, säger Jarmo.

Annons

SKELLEFTEÅFESTIVALEN
De fick spelningar på företagsfester, hotell och klubbar – och 2003, två år efter att Magnus Olofsson kommit med i bandet istället för Tomas Lidström, fick de chansen att göra ett inhopp på Skellefteåfestivalen.

– Vi fick snabbt blodad tand och kände att det här var något vi ville fortsätta med, säger Roger.

Mellan 2004 och 2010 spelade de sedan under Skellefteåfestivalens samtliga dagar. Krutov gjorde sig ett namn bland Skellefteåpubliken – och totalt blev det sex år i Balzac-tältet innan de 2010 avrundade genom att spela i Stadsfestens stora tält som då stod på torget.

– Det var sju fantastiska år, men till slut var det svårt att förnya sig. Både vi och publiken längtade nog efter något nytt då, säger Roger och skrattar.

Förutom en tillfällig comeback på Stadsfesten 2015 har Krutov sedan dess inte spelat lika mycket i och runt Skellefteå – men de har inte legat på latsidan eller lagt ner. Tvärtom tog de 2013 in den femte medlemmen Pär Öhlin och spelar nu mer än någonsin.

– Mellan 2009 och 2016 var det en liten nedgång i efterfrågan av liveband, men sedan dess har det ökat igen och vi gör många spelningar på till exempel skidorter, säger Roger som vid starten aldrig kunnat tro att de skulle hålla på i 20 år.

– Men det är som med ett gammalt par. Kommer man förbi en viss punkt så kan man hålla ihop hur länge som helst, säger han och ler.

FIRAR JUBILEET
20-årsjubileet ska de fira med några utvalda spelningar på hemmaplan och runt om i Norrland. Till exempel ska de spela innan och efter den stora konsert som arrangeras på Nordanå den 26 juli, och på sommarens stora racingtävling på nybyggda banan i Fällfors.

– När vi tittar tillbaka så kan vi se att det finns ett gäng låtar som hängt med genom alla åren. Dessa ska vi uppmärksamma lite extra samtidigt som vi berättar lite kring vad de betytt för oss, säger Roger.

Foto: Privat

Hur länge de ska fortsätta spela vet de inte, men just nu ser de ingen anledning att sluta.

– Så länge vi tycker att det är kul, publiken gillar oss och vi håller oss hela och friska kommer vi att spela vidare, säger Jarmo.

Artikeln publicerades ursprungligen i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons