Annons

Filmtipset: Captain Phillips

Annons

Tom Hanks

FILM Pulshöjande och ständigt intressant – det verklighetsbaserade gisslandramat om nutida sjörövare fick mig att börja leta ett säkerhetsbälte.

Tom Hanks gör ett stortartat och realistiskt porträtt av den initiativrika och modiga kaptenen Richard Phillips vars fraktfartyg blev kapat utanför Somalias kust våren 2009.
Filmen innehåller på ytan många element som är tilltalande, klara antagonister och protagonister med en katt-och-råtta-lek på liv och död. Men under själva huvudstoryn finns också mer tänkvärda ämnen som tas upp. Till exempel hur stormakterna roffar åt sig resurserna från de fattiga, var biståndsprojekten hamnar och u-land kontra i-land. En bit in i filmen vet man helt enkelt inte vem man ska tycka mer synd om, något som ger en extra dimension åt ploten, som annars kan te sig aningen bicepsflexande från det amerikanska hållet.

Enligt min lekmannaaktiga källkontroll efter jag sett filmen (ett sant nöje att göra detta efter man sett ”based on a true story”-filmer), är händelseförloppet i filmen slående likt det verkliga. Vilket i efterhand gjorde hela filmupplevelsen desto mer gripande.

Trailer:

IMDb: 8,1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons