Nu börjar det!
Åh, påsken är underbar tycker jag!
Dels givetvis för att det är i stort sett den enda tiden på året då alla mina syskon samlas ute i mina föräldrars stuga och hänger en hel helg. Vi är så många så det blir så sällan alla kan komma, nu när det är respektive och barn inblandat också.
Även kanske jag gillar påsken så mycket för att det är inte så mycket förväntningar inblandade på själva högtiden. Man tar det som det kommer. Man hoppas på sol och lite god mat, ungefär.
Det är som att varje dag är en bonus bara, i ett annat vardagligt liv.
Sen att det liksom känns som startskottet för vår och sommar är nog också en del av det.
Ja, jag längtar ut till stugan nu mycket!
Först ska det förberedas.
I nästa nummer av Megafonen skriver jag om sill också. Fyra recept som inte finns med här som är grymma kan du hitta där. Tre gjorda på 5-minuterssill och ett på inläggningssill. Så än kan du spara dig tills tidningen kommer med att göra sillen.
Kan du inte hålla dig har jag samlat lite här i inlägget.
Längst ner är även länkar till lite sillrecept som finns på bloggen.
Mycket nöje!
Sill i glas
Mästarmatjessill
kokta ägg
rödlök, finhackad
äpple i tärningar
gräddfil
senap
salt
svartpeppar från kvarn
gräslök, hackad
en bit WB-ost
Koka ägg 5½ minuter, skölj, skala och dela i mindre bitar.
Skär sillen i små bitar.
Tärna äpple, behåll skalet på.
Finhacka rödlök och gräslök.
Blanda gräddfil med lite senap, salt och peppar.
Varva i snapsglas så man ser alla ingredienser.
Servera med knäcke av något slag (på bilden är det Wilma´s black & white) och en nubbe!
Senapssill med honung och yoghurt för 6-8 på buffé
1 frp 5min-sill (420 gram)
1 äggula
1 msk dijonsenap
3 msk skånsk senap
2 msk honung
1 dl rapsolja
1½ krm salt
1 krm svartpeppar från kvarn
2 msk hackad färsk dill
1 krm dillfrön
5 kryddpepparkorn
2 msk turkisk eller grekisk yoghurt
Låt sillen rinna av och skär i 2 cm stora bitar.
Blanda gulan med senap och honung till en slät smet.
Tillsätt oljan droppvis och vispa ordentligt.
Tillsätt yoghurten.
Krydda med salt, peppar, dillfrön, dill och mortlade kryddpepparkorn.
Lägg sillbitarna i senapssåsen och förvara i en glasburk med lock ca 24 timmar.
Garnera med dill vid servering.
Kullasill för ca 10 pers
2 burkar matjesillfileér
½ gul lök
½ röd lök
1 knippa gräslök
1 kvist dill
3 dl creme fraiche
2 msk chilisås
1 msk madeira
1 tsk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar från kvarn
garnering:
kokta ägg, rödlök och purjo
Hacka lök, gräslök och dill.
Blanda hacket med creme fraiche, chilisås och madeira. Smaka av med vinäger, salt och peppar.
Skär sillfileérna i smala bitar och lägg i en form med kant.
Sked över cremefraiche-blandningen över sillen. Låt dra över natten.
Vid servering: Garnera med hackat kokt ägg, fichackad purjo och rödlök i ett fint mönster.
Lök- och Äppelsill för 6-8 på buffé
1 frp 5min-sill (420 gram)
½ äpple, gärna Granny Smith
½ rödlök
½ gul lök
1 bit purjolök
1 dl majonnäs
1 dl lätt creme fraiche
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
3 msk lag från sillen
garnering:
rödlöksringar
Låt sillen rinna av, spara 3 msk av lagen. Skär sillen i 2 cm breda bitar.
Kärna ur och finhacka äpplet. Skala och finhacka röd och gul lök. Ansa och skiva purjolöken tunt.
Blanda majonnäs med creme fraiche.
Krydda med salt och peppar samt sillag.
Vänd ner sill, äpple och lök.
Låt stå i kylen 24 timmar.
Garnera med rödlöksringar vid servering.
~
Min nubbesallad
Inlagd sill, Senapssill, Honungs- & Currysill
Vegetarisk Senapssill
Gravlaxtårta
Silltårta
Svärfars silltallrik
Bara börja lägga in!
♥