Annons
Northvolt Ett i Skellefteå. Foto: Pressbild

Northvolt varslar 1 000 personer i Skellefteå: ”Måste vidta åtgärder”

NYHETER Strax efter lunch på måndagen meddelade Northvolt att 1 000 personer på anläggningen i Skellefteå kommer att varslas om uppsägning. Totalt varslas 1 600 personer på Nortvolts anläggningar i Sverige.

Annons

– Besluten vi fattar idag är, oavsett hur tuffa de än är, nödvändiga för Northvolts framtid, säger vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Det var vid ett extrainsatt personalmöte på måndagen som Northvolt meddelande att all expansion av fabriken i Skellefteå ställs in och att totalt 1 600 medarbetare vid Northvolts anläggningar i Sverige varslas om uppsägning. Av de 1 600 tjänsterna försvinner 1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm. Nothvolt kommer nu att lägga all sin energi på kärnverksamheten.

Annons

Stötta berörda i Skellefteå

Enligt pressmeddelandet är Northvolt helt på det klara med vilka effekter de omfattande uppsägningarna kommer att få, särskilt i Skellefteå. Av den anledningen uppmanar företaget sina partners och intressenter att stötta Northvolts ansträngningar för att minimera skadeverkningarna på Northvolt Ett så långt det bara är möjligt.

För att stötta berörda medarbetare har Northvolt tillsatt interna resurser och även bildad en arbetsgrupp med externa samarbetspartners för att bistå med stöd till personer som är anställda på arbetsvisum.

Annons

– Det här är en av de svåraste dagarna vi upplevt på vår resa när vi nu behöver minska vår arbetsstyrka. Att erbjuda så mycket stöd som möjligt till våra anställda under denna tid, och särskilt till de som drabbas av övertaligheten, är vår prioritet just nu, säger Daniela Maniaci, personalchef på Northvolt.

– Vi är fast beslutna att klara av de utmaningar vi står inför och att komma ut på andra sidan både starkare och mer kostnadseffektiva samtidigt som vi fortsätter arbetet med att bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Peter Carlsson.

”Måste vidta rätt åtgärder”

Den omfattande personalminskningen är en konsekvens av att den del av fabriken i Skellefteå som ska tillverka så kallat katodmaterial, en insatsvara till batterierna, pausas på obestämd tid. Även expansionen av fabriksområdet pausas. Bolaget ska istället fokusera på att få upp produktionen till motsvarande 16 gigawattimmar. Sedan årsskiftet säger sig bolaget ha trefaldigat produktionen. Samtidigt ska också tempot i utbyggnaden av testanläggningen Northvolt labs i Västerås dras ner. Dessutom behöver storleken på den administrativa verksamheten i Stockholm minska, skriver Dagens Nyheter.

Annons

– Även om det övergripande momentumet för elektrifieringen fortfarande är starkt, måste vi se till att vi vidtar rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvinden på fordonsmarknaden, säger Peter Carlsson.

Enligt DN pågår intensiva förhandlingar mellan Northvolt och ett internationellt bankkonsortium med 23 banker, rörande ett lån på 50 miljarder kronor.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons