Annons
Foto: Magnus Lindkvist / Arkivbild

Efter varslet – Skellefteå kommun agerar för att behålla kompetens

NYHETER Efter Northvolts varselbesked på måndagen agerar Skellefteå kommun för att så många som möjligt av de berörda ska kunna få annan sysselsättning i regionen.

Annons

Det var strax efter lunch som Northvolt meddelade att totalt 1 600 medarbetare i Sverige varav 1 000 i Skellefteå varslas och att all expansion av Skelleftefabriken tills vidare stoppas. All energi ska läggas på kärnverksamheten nu.

Efteråt har Skellefteå kommun kallat till pressträff för att meddela att man kommer vidta åtgärder för behålla så många som möjligt av de berörda i regionen.

– Naturligtvis är Northvolts besked tråkiga nyheter för Skellefteå, och framför allt för de som riskerar att förlora jobbet. Men både offentliga och privata arbetsgivare i regionen skriker efter arbetskraft, så därför hoppas jag att så många som möjligt av de som sägs upp kommer stanna och det arbetet kommer nu att inledas med full kraft, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett utskick.

Annons

Skellefteå kommun kommer att föra nära dialog med näringslivet, regionen, länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen om hur personerna som förlorar jobbet snabbt ska kunna hitta nya anställningar.

– Alla som jobbar på Northvolt i dag behövs i Skellefteå och Västerbotten. Regeringen behöver hitta lösningar för att de som har arbetstillstånd ska kunna stanna i stället för att tvingas lämna landet. Vi behöver säkra kompetens och arbetskraft så att näringslivet och Sverige inte tappar fart i den gröna omställningen, fortsätter Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Annons

Samtidigt höjs också beredskapen för att universitet och andra utbildningsanordnare i regionen ska kunna möta de utbildningsbehov som nu kan uppstå.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons