I helgen hade vi inflyttningsfest. Lite sent kanske efter att ha bott i huset sedan början av september, men bättre sent än aldrig heter det ju 🙂
Folk fick ta med sig sitt kött de skulle grilla och jag fixade tillbehören.
Sangria till välkomstdrink. Gott!
Tillbehören vi hade var en fräsch Grönsallad, en Bönsallad, Tzatiki, Tomatspread, en Mangosalsa (som min fina vän gjorde och tog med sig) och en Citrusaioli samt bröd och potatisgratäng.
Det var många som frågade efter receptet på Aiolin och som vanligt så har jag inget recept sådär på rak arm. Jag tar det jag tycker blir gott, men jag kan försöka knåpa ihop nåt liknande..
~
Grundrecept på Aioli
3 äggulor
5 dl olja (jag tar alltid en god rapsolja men ta vilken du vill)
Lägg äggulorna i en skål.
Tillsätt oljan droppvis och vispa hårt, gärna med ballongvisp.
När du tillsatt ungefär en deciliter olja kan du byta till elvisp om du vill och fortsätta tillsätta oljan sakta tills du tvingat i allt i äggen.
Nu har du gjort en majonnäs.
Smaksätt som du vill.
Tips!
-Det viktiga när man gör aioli/majonnäs är att ingredienserna är samma temperatur, så ta ut äggen ur kylen en god tid i förväg så allt blir rumstemperatur.
-Receptet räcker till 25 pers på buffé. Att halvera receptet går också bra.
~
Citrusaioli
Gör en aioli enligt recept.
Riv i skalet av en halv citron och pressa i juice av den samma.
Hacka nån färsk ört, jag tog persilja.
Tillsätt lite grönsaksfond eller smula i lite grönsaksbuljong.
Hacka i lite färsk chili eller ta i ganska mycket chili explosion.
Dra några drag med svartpepparkvarnen och smula i flingsalt efter smak.
Eftersom aioli är lika fast/tjockt som majonnäs och jag vill ha den lite lösare konsistens så brukar jag späda den med vatten till jag får den lagom tjock.
Hur tjock man vill ha den tycker jag beror på vad man ska äta den till.
~
Citrusaioli passar väldigt bra till kräftor på kräftfesten 😉
/Suss