Annons
Annons
Enar Nordvik är bygglovschef i Skellefteå kommun sedan år 2020.

Efter rekordtrycket: Högre takt på bygglovsavdelningen men mindre pedagogik – vill förbättra känslan

NYHETER Arbetssätt, prioritering och personal. Mycket har förändrats på Skellefteå kommuns bygglovsavdelning de senaste åren, sprunget ur belastningen under pandemin: "Vi har fått prioritera det vi måste göra"

Annons MOBILE TOP

I dag håller avdelningen till i den nybyggda Svalan utmed E 4. Chefen Enar Nordvik visar vägen genom korridorerna, modernt inredda i skalor av grått och beige. Det är långtifrån alla arbetsplatser som är upptagna.

– Så gott som alla kan sitta och jobba var man vill i dag. Det är knappt en tredjedel som brukar vara på plats samtidigt.

De har blivit mer digitala på avdelningen. Personalen hanterar färre papper och jobbar mer på distans, även i kontakten med invånarna. Det lever kvar efter pandemin då trycket på avdelningen tvingade dem att tänka om.

– Det var tufft då för mina medarbetare. Mycket övertid. Då handlade det bara om att få verksamheten att fungera, säger Enar.

I dag håller avdelningen till i huset Svalan vid Viktoriabrons norra fäste.

– Som panikåtgärd fick vi digitalisera oss mer. Vi bytte arbetssätt och teknik, tog fram en massa nya rutiner och så vidare. Vi blev mer effektiva och moderna, samtidigt som vi började att rekrytera.

Enar tillträdde som bygglovschef under 2020. Då jobbar totalt 14 personer på avdelningen – och i dag är de 32. De har inga problem med att hitta duktiga personer som vill arbeta här.

– Det är påtagligt många, välutbildade och ambitiösa unga som vill jobba i Skellefteå. Man vill vara med på den här resan, säger Enar.

Annons

Högre effektivitet

Mycket i det nya arbetssättet funkar bra. När någon söker bygglov ska avdelningen ge svar inom tio veckor – räknat från när ansökan är komplett, är Enar noga med att poängtera. I dag klarar de det med två-tre veckors marginal.

– Vi pratar mycket om det här med kompletta handlingar. Många tror att man får en plats i kön bara man slänger in någonting, men så är det inte. Vi har haft problem med att behöva begära kompletteringar på kompletteringar på kompletteringar.

Annons

Att söka bygglov kan också vara väldigt svårt, vilket Enar och gänget har förståelse för.

– Man är ofta i en ganska utsatt situation. Du kan ha tagit ditt största lån någonsin, kanske för att bygga hus, och kan känna dig ganska ensam. Att man helst skulle vilja träffa någon, säger han.

Mindre pedagogiskt

Det är biten som inte blivit bättre. Om moderniseringen skett på bekostnad av något är det de personliga mötena.

– Förut kunde folk längta att komma till oss. Ta en kopp kaffe, visa ritningar och mysprata lite grann, men vi har varit tvungna att bli mer effektiva. I dag får de sina bygglov i tid och allting, men har inte alltid en positiv upplevelse.

Avdelningen jobbar för att förbättra folks upplevelse av bygglovsprocessen.

Så nu jobbar de för att förbättra upplevelsen. Enar berättar att de exempelvis filar på begripligheten och tilltalet i breven de skickar ut. Personalen tar också fram nya mallar för hur handlingar ska fyllas i, klara inom några veckor.

– Vi vet att vi har en pedagogisk ryggsäck att jobba med, säger Enar.

Dagens belastning

Trycket är inte detsamma som under pandemi-toppnoteringen, men fortsatt högt. De klassiska hemmaprojekten som altanbyggen och inglasningar har blivit något färre. Kanske för att materialkostnaderna ökat.

– Nu finns det också möjlighet att resa igen, så folk kanske väljer att lägga pengarna på det istället.

Annons

De större aktörerna verkar dock fortsätta bygga bostäder, kontor och fabriker i samma takt, berättar Enar, och avdelningen har en arbetsskuld från pandemitiden som heter duga.

– Vi har fått prioritera det vi måste göra och har saker som inte arkiverats ännu, och annat som inte följts upp. Ta tillsynen till exempel. Vi är trygga i att vi har mycket jobb under ganska många år framöver, säger Enar Nordvik.

Artikeln är en del av Megafonen 27/10 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons