Annons
Mikael Lindberg, bygglovshandläggare vid Skellefteå kommun.

Bygglov: Nytt rekord i belastning för handläggarna i Skellefteå

NYHETER Aldrig tidigare har så många ärenden per vecka kommit in till bygglovsavdelningen vid Skellefteå kommun.

Annons

Mikael Lindberg är en av sju bygglovshandläggare i kommunen. Fem jobbar fullt ut med handläggning – och de har minst sagt fullt upp. I sommar ska många semestra hemmavid och det märks på ärendemängden. För ett tag sedan sattes ett nytt rekord.

– Den veckan kom det in 73 ärenden. Vi har extremt mycket nu jämfört med tidigare år, jag gissar att det kommer in mellan 10 och 20 fler ärenden än vanligt varje vecka.

Totalt har det kommit in mellan 40 och 50 ärenden per vecka sedan rekordet slogs.

Hur mäktar ni med?

– Det är tufft, det är det. Det enskilda ärendet tar inte så lång tid, men vi har runt 200-300 pågående bygglovsärenden och ungefär 70 frågeärenden nu, säger Mikael.

Annons

– Just nu kan vi inte utlova annat än att vi ska ha ett ärende klart inom tio veckor, som lagen säger att vi ska ha. Det finns lite oförståelse där, berättar han.

”Vill börja bygga direkt”

Under våren är det särskilt många som hör av sig och undrar hur det går med deras ärenden. ”Hur kan det ta så långt tid?”, är en vanlig frågeställning enligt Mikael.

– När de lämnar in ett ärende har de kanske bråttom, ska beställa ett hus, har snickare på gång och vill börja bygga direkt, förklarar han.

Bygglovshandläggarna förstår det och jobbar så snabbt de kan med varje ansökan. Mikael uppmanar de som har frågor att höra av sig via kommunens växel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons