Renkött var det första livsmedlet som Skellefteå kommun upphandlade via sitt nya dynamiska inköpssystem. Detta eftersom det var beprövat, kommunen har regelbundet köpt in renkött sedan hösten 2020 när pandemin gjorde det svårare för slakterier i svenska Sápmi att få köttet sålt, vilket i tur påverkade rennäringen.
– I dag köper vi in renkött tre gånger per år, ungefär 800-1 000 kilo per servering. Vi hade gjort en vanlig upphandling från början men det är lite krångligt med mycket pappersarbete, säger måltidsenhetens Carolin Palomaa.
I samband med höstens älgjakt tog Lycksele kommun ett liknande initiativ. Fem till tio älgar meddelade kommunen att den ville köpa in från jaktlagen, som mat till skolbarn och äldre, och för detta anlitades en extern aktör för att ta hand om köttet.
– Egentligen är det en helt vanlig affär, och jag undrar varför inte fler gör det, sade Klaus Dudenhöfer, kostchef på Lycksele kommun, till SVT Nyheter Västerbotten i början av september.
Jag frågar Carolin om det också kan komma på tal att köpa in älgkött i Skellefteå kommun, och i dagsläget är det inte aktuellt.
– Vi har aldrig sett någon riktig efterfrågan på annat än ren. Renkött är en traditionell mat men anknytning här uppe, och det finns ganska lokalt, och därför sade vi att vi börjar med det, säger hon.
Carolin Palomaa berömmer dock Lycksele kommun och tycker att initiativ av det här slaget är bra.



