Annons
Mats Berggren, vd på Umeå Energi Umenet, och Anders Pettersson, vd Skellefteå Kraft Fibernät. Foto: Fredrik Larsson

Skellefteå Kraft och Umeå Energi i samarbete för driftsäkra stadsnät

NYHETER Skellefteå Kraft och Umeå Energi går samman med ambitionen att öka driftsäkerheten i respektive stadsnät och möta samhällets krav på digitalisering.

Annons

Skellefteå Kraft och Umeå Energi har undertecknat en avsiktsförklaring som innebär att företagen ska undersöka möjligheterna att drifta Skellefteås och Umeås stadsnät med gemensamma resurser. Totalt skulle det omfatta cirka 60 000 elkunder.

På så vis vill bolagen öka driftsäkerheten och rusta sig för att möta samhällets ökade behov av digitalisering, uppger Skellefteå Kraft i ett pressmeddelande.

– För att nå dit behöver vi standardisera processer och samordna resurser inom flera områden. När verksamheterna sedan bedrivs på ett likartat sätt kan resurser och kompetenser användas över stadsnätsgränserna, säger Skellefteå Kraft Fibernäts vd Anders Pettersson.

Annons

I slutändan vill man uppnå ekonomisk hållbarhet, rådighet över samhällskritisk infrastruktur och skapa nytta för medborgarna, berättar han. Och bolagens ambition stannar inte vid Skellefteå och Umeå.

– I förlängningen tror vi att hela Västerbottens utveckling inom drift, säkerhet samt digitalisering gynnas av att fler stadsnät finns i ett och samma ekosystem. Det görs ett bra jobb kring detta i länet redan i dag och vi hoppas att ett fördjupat samarbete mellan Umeå och Skellefteå även ska kunna ta samverkan inom länet som helhet till en ny nivå och göra oss starkare, säger Mats Berggren, vd på Umeå Energi Umenet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons