Annons
Anläggningen ska byggas i anslutning till det befintliga värmeverket på Hedensbyn. Foto: Cliff Warg, Skellefteå Kraft

Anläggning byggs: Skellefteå Kraft gör satsning inom förnybar vätgas

NYHETER Skellefteå Kraft kommer att bygga en pilotanläggning för produktion av förnybar vätgas i Skellefteå, tillkännager bolaget i dag. Byggstarten bedöms ske under andra kvartalet 2025.

Annons

Skellefteå Kraft har tidigare meddelat att de utreder möjligheterna till en ny storskalig industri för förnybar vätgas och elektrobränslen. Bolaget ser användning för det inom bland annat transportsektorn och industrin.

I dag tillkännager företaget att en pilotanläggning för förnybar vätgasproduktion ska byggas, i anslutning till det befintliga värmeverket på Hedensbyn i Skellefteå.

– Skellefteå Kraft vill bidra i omställningen till ett hållbart samhälle och vi ser förnybar vätgas som en möjlig del av lösningen på energi- och klimatomställningen, berättar vd Joachim Nordin i ett pressmeddelande.

Annons

Naturvårdsverket har beviljat bidrag för detta. Anläggningens primära syfte blir att minska CO2-utsläppen genom att producera alternativa bränslen till inrikesflygen på Skellefteå Airport och de tunga fordonstransporterna.

– Vi gör det här som ett pilotprojekt som kommer att ge oss viktiga erfarenheter. Inte minst för den pågående utredningen om en storskalig industrisatsning, berättar Ann-Christine Schmidt, ansvarig för forskning, utveckling och innovation.

Projekteringen ska starta under första kvartalet 2024. Byggstarten bedöms ske under andra kvartalet 2025 och anläggningen beräknas kunna driftsättas i slutet av samma år.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons