Annons
Lorents Burman (S), kommunalråd och kommunstyrelsen ordförande i Skellefteå kommun. Foto: Patrick Degerman

Skellefteå får hundratals miljoner i lån – ska boosta bostadsbyggande

BOSTAD Skellefteå kommun lånar 800 miljoner kronor och beviljas ytterligare cirka 120 miljoner i bidrag, för att upprätthålla takten på bostadsbyggandet i kommunen.

Annons

Europeiska investeringsbanken (EIB) ger Skellefteå kommun ett lån på 70 miljoner euro, motsvarande cirka 800 miljoner kronor, vilket beviljas ihop med ett EU-stöd på omkring 120 miljoner som stimulans för bostadsbyggandet.

Men den pågående samhällsomvandlingen är bostadsbehovet enormt men lågkonjunkturen i byggbranschen gör företagen mindre villiga investera i nya projekt, varför det kommunala Skebo har fått rollen att hålla byggandet vid liv.

Annons

Hundratals nya bostäder

Det här blir ett medel för det. Enligt Skellefteå kommun ska EU-pengarna möjliggöra bygget av 743 nya och energieffektiva bostäder.

– Att trappa ned på byggandet i Skellefteå är inte ett alternativ för oss. Stödet från EU och lånet från EIB hjälper oss att hålla en hög takt i produktionen av nya bostäder och det visar också hur betydelsefull Skellefteås unika samhällsomvandling är för Europa, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

De nya bostäderna bedöms starkt bidra till Skellefteå kommuns förmåga att möta det växande kompetensbehovet och boende för studenter ingår i det.

Annons

Cirka fem procent kommer även att avsättas för utsatta personer med så kallade sociala hyreskontrakt. Enligt Lorents Burman ska det, ihop med att göra bostäderna energieffektiva, ha varit lånevillkor.

– Lånevillkoren om energieffektivitet och sociala boenden passar oss dessutom utmärkt, inte minst med tanke på att vårt nya miljö- och klimatprogram fokuserar på hållbarhet för naturen, människan och klimatet, fortsätter han.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons